Kicsi eséllyel egy-egy heves esemény bekövetkezhet

devilstorm21 képe

Mai nap lassacskán elhagyja térségünket az a hullámzó frontrendszer, mely konvektív szempontból jóval nagyobb potenciált hordozott magában, mint amit valójában realizált. A modell kimeneteket vizsgálva a helyzet nem érdemel meg konvektív előrejelzést, azonban a jelentős háttéremelés (jet divergencia, markáns örvényességi advekció) a minimális labilitással és a 20 m/s körüli  0-6 km-es szélnyírással párosulva eredményezhet szupercellás konvekciót elsősorban hazánk északi területein (nedvességi viszonyok itt kedvezőbbek az izolált cellák kialakulásához). E miniszupercellák várhatóan a délutáni órákban alakulhatnak ki (vagy sodródhatnak be) hazánk ÉNY-i és ÉK-i csücskében. Kis valószínűséggel a déli határ mentén is előfordulhat szupercella, de a körülmények inkább a beágyazódásnak kedveznek.

Frissítés: megjegyzendő, hogy hazánktól délre egy nagyon markáns  MNSZ munkálkodik  majd a nap folyamán, ahol az igen magas  labilitási paraméterek komoly viharok lehetőségét vetítik előre -határon túl: mindenféle heves események, akár tornádók esélyével. DK-i országhatárunktól délre vélhetően a délutáni órákban jókora MKR vonul majd el, ami a legfrissebb GFS futás szerint komolyabban beleszólhat a Viharsarok időjárásába is, akár komoly heves eseményeket okozva. Ugyanakkor az előző futások az események súlypontját határon túl tartják…

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu