Gyengülő, feloszló hidegfront esetleges heves eseményekkel

Anarki képe
Fokozat: 

Érvényes: 2014.06.11. 08:00 - 2014.06.12. 08:00
 
Összefoglalás:
 
Időjárásunkat egy északkeletről közelítő, szépen lassan felszámolódó hidegfront határozza meg a szerdai napon. A tengelyével felettünk húzódó magassági gerinc fokozatosan lassítja és addig gyengíti, amíg hazánk felett feloszlik. Az egyébként száraz légprofil mellett a front vonala mentén jelenlévő nedvesség elegendő lehet a konvekcióhoz. A zivatarok struktúráját tekintve lehetnek multicellásak, sőt egy-egy helyen szupercellásak, köszönhetően a légkör alacsonyabb rétegeiben megnövekedett szélnyírásnak. Az alapjában véve száraz légkörben létrejövő intenzív cellák potenciálisan hordozzák magukban a heves kifutószelek (ún. microburst-ök), illetve nagyméretű jég esélyét.
 
Részletezve:
 
A helyzet szűk keresztmetszete a nedvesség lesz. A modellek alapján már eleve határértéken mozog, így egy apróbb túlbecslés esetén ez gátat szabhat a konvekciónak. Hasonló szituációkban másodlagos emelési tényezőként az orografikus hatások és/vagy frontális konvergencia jelenléte kulcsfontosságú lehet, ami az Északi-középhegység nyugati területein egymással átfedésben lehet, illetve a front jelenlétében részben az Alföldön is jelen lesz.
 
Az ország középső harmadában lévő szűk vonalban bőséges labilitás halmozódhat fel ~ 1500 j/kg MLCAPE, ami a mérsékelt nedvesség jelenlétében szökik ilyen magasságba, miközben keletről érintőlegesen egy jet válik intenzívebbé 700 hPa-n, ami 0-3 km-en dobja meg a szélnyírás és a helikalitás mértékét (12-15 m/s, illetve 150-200 m2/s2). A körülmények így marginálisan szupercellát is eredményezhetnek.
 
Intenzív zivatarok esetében főként a nagyméretű jég és a 90 km/h feletti kifutószelek (microburst) jelenthetnek veszélyforrást, mivel az alapvetően száraz légprofil mellett a csapadék párolgás következtében jelentősen növekszik a légzuhatagok esélye (delta theta-E: 20-22 fok).
 
Veszélyforrások:
 
- viharos kifutószél, microburst (90 km/h <)
- jégeső (2 cm felett)

 
Megjegyzés:
 
Az előrejelzés bizonytalansága az átlagosnál magasabb a nedvesség előrejelzett értékei alapján. Jó jel mindenesetre, hogy hasonló, sőt kicsit rosszabb értékek ellenére az északi területeken néhol már jelenleg is zivatarok vannak. A sok felmerülő kérdés miatt 0-ás előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak.
 
Készítette:
 
Durbász "Anarki" Gábor
Viharvadászok Egyesülete

We issue Category 0, because we expect the formation of supercells only in several places and these supercells can cause large hail (between 2cm and 5cm) or/and strong windgusts (between 90 and 120 km/h). The uncertainty of the situation is rather high due to the various predicted distribution of moisture which may result in the inhibition of deep and severe convection.

Érvényesség vége: 
2014, június 12 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu