Előrejelzésben megrendelt tubica 2014.05.24 -én

Neofita képe

2014.05.24-én, a kiadott konvektív előrejelzésünkben jeleztem, hogy kicsi esélye lehet tuba felbukkanásának is a szombati napon - a fő veszélyforrás: a villámárvíz mellett. Régi álmom volt, hogy úgy sikerüljön tubát előrejelezni, hogy aztán "fogjak" is egyet. Ez, eddig még sosem jött össze...
...Eddig! A 2010-es, igen jókora példány után, másodjára volt alkalmam lencsevégre kapni egy tubát, vagy inkább csak tubicát, de a lényegen ez mit sem változtat. 17 óra 55 perc magasságában, udvarunkra kilépve egyből szemet szúrt egy gyanús jelenség.

1.képen, a bekarikázott terület! Bár nem adja vissza, hogy mennyire gyanús volt ez a nyúlvány a valóságban...

A 2. és 3. képen, kis kontraszt rásegítésével nagyon szépen látszik az a tuba, amit ÉK-i irányban láttam, és ami mindössze pár kilométerre lehetett.

A 4. képen látható Szolnoktól DK-re, az a jókora zivatar, melynek csapadékot adó szélétől nem messze alakult ki a jelenség. Ez jól egybevág a tanulmányban leírtakkal: "csapadék keltette kiáramló hideg leveg kifutófrontja az eredeti konvergenciavonalat metszve növelheti a feláramlás ersségét, valamint fokozhatja az örvényességet, kiemelten alkalmassá téve az adott területet nem mezociklonális tornádók keletkezésére".

Az 5. képen látható, kissé belenagyítva, hol helyezkedtem kb. én el (x-el jelölve), valamint hol lehetett maga a jelenség (pici tornádó akarna az a "pacni" lenni... :) )

A tuba kb. 3 percen keresztül volt megfigyelhető. A fenti képeken volt legkifejezettebb állapotban.

Kissé mókásnak találom, hogy az elmúlt években, tubadömpinges időkben sosem sikerült látnom ilyen jelenséget, ma pedig, mikor senki más nem észlelt (vagy csak nem tudok róla), nekem végül sikerült egy picike tubácskát lefényképeznem.

Hol történt?: 
Tószeg
Mikor történt?: 
2014, május 24 - 17:55

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu