Vonalba rendeződött zivatarok, döntően szupercellás konvekcióval

Neofita képe
Fokozat: 

Mai nap konvektív eseményei egy hidegfronthoz, valamint egy országunk felett végbenő ciklongenezishez lesznek köthetőek, ugyanis a nyugatról érkező hidegfronton a ciklongenezissel egy időpontban keletkezik egy melegfronti hullám. A különböző előrejelzések alapján a behullámzó front a Dunától keletre jelentősebben belassul és főként azokon a területeken okoz majd heves eseményeket, akár szignifikáns heves eseményeket. Magasabb szinteken tőlünk nyugatra továbbra is egy nagyobb kiterjedésű teknő foglal helyet, amely egyrészt hidegadvekciót szolgáltat a magasban, másrészt az előoldalán több szinten jet stream helyezkedik el felettünk, ami 15-20 m/s-os 0-6 km-es vertikális szélnyírást szolgáltat a behullámzó fronttal megfelelő átfedésben. A közelítő teknő erős nagytérségű emelőhatásokat bíztosít örvényesség-advekció formájában, valamint 300-250 hPa magasságokban az előoldali jet bal kilépő zónáján rendkívül intenzív divergencia léphet fel a behullámzó front felett. A front előterében a Tiszántúl felett továbbá egy intenzív meleg, nedves szállítószalag foglal helyet a mai nap folymán , ami Románia felöl húzódik az említett területek felé DK-ÉNY tengellyel.

A nedvességi viszonyok a nap folyamán egyre kedvezőbben alakulnak, és a Tiszántúlon a kihullható vízmennyiség 40 mm fölé is mehet az előrejelzések alapján, ami adott labilitási értékek mellett már önmagában elegendő lehet felhőszakadások kialakulásához. Ez más tényezőkkel együtt vizsgálva (szállítószalag, magas ekvipotenciális hőmérséklet, behullámzó front, erős magassági divegencia) kedvező feltételeket jelenthet egy Mezoléptékű Konvektív Rendszer (MKR) kialakulásához, előrejelzések alapján elsősorban a középső és a keleti területeken. Ugyan 0-2,5 km-es szélnyírási vektorok nem zárnak be optimális szöget a front vonalával - nem támogatják a vonalba rendeződést - de a jelentős háttéremelési tényezők, illetve a front vonalában létrejövő markáns konvergencia nyújtotta kényszerhatások mégis vonalas rendszer kialakulására engednek következtetni.
A labilitási indexek között, ugyan jelentős eltérés mutatkozik a modellekben, de még a legpesszimistább forgatókönyv szerint is összegyűlhet 500-700 J/kg felhalmozódó potenciális energia (GFS), az ECMWF jóval labilisabb a GFS-nél, ott 1250-1750 j/kg 0-100 mb MLCAPE is összejöhet a front vonalában. A GFS a tegnapihoz hasonlóan rendkívül erős talajszinti kiszáradással számol 20-22 fokos (!) hőmérséklet-harmatpont depresszióval, ami a magas DCAPE értékek mellett magában hordozza a heves, esetleg szignifikáns erősségű kifutószél, micro- és downburst esélyét (90 km/h felett, néhol akár 120 km/h körül). A front közvetlen előterében az ECMWF alapján (a GFS-ben továbbra sem jelenik meg, ahogy tegnap se) 20-22 fokos delta Theta-E értékekket mutat, ami ugyancsak támogatja a fentebb kifejtett erősségű szelek kialakulását zivatarokhoz kapcsolódóan. (a tegnapi napon is hasonló értékek voltak, néhány helyen előfordulhatott szignifikáns esemény szélhez kapcsolódóan pl. Szolnok).
A zivatarok között várhatóan nem csak multicellás, de döntően mezociklont tartalmazó szupercellás zivatarok is előfordulhatnak majd a délután folyamán egyre növekvő 0-6 km-es szélnyírás és a kedvező SREH értékek miatt. Az ECMWF ilyen szempontból viszonylag mérsékelt (125-175 m2/s2), de a GFS-ben ettől jóval magasabb (már-már extrémen magas) 250-400 m2/s2 értékek is lehetnek, ami ilyen labilitás mellett komoly szupercellák lehetőségét is magukban hordozzák, amelyek a heves események teljes spektrumát felsorakoztathatják, akár mezociklonális tornádók kialakulási esélyét is, illetve további szignifikáns heves eseményeket produkálhatnak (akár 5 cm-t meghaladó jég, 120 km/h körüli kifutószél, tornádó).

Veszélyforrások:

- tornádó: a fennálló helyzet magában hordozza akár komolyabb mezociklonális tornádó kialakulását, ugyanis a front vonalában rendkívül alacsony (500-1000 méteres) LCL szintet vár pl. az ECMWF, ami mellett 10 m/s körüli 0-1 km-es szélnyírás realizálódhat, ebből következően a 0-1 km SREH értékek is magasra szöknek a front vonalában. A tornádó lehetősége mellett előfordulhat gustnado is.

- intenzív kifutószél, downburst, microburst: a front előtt helyet foglaló rendkívül száraz légrétegződés (20-22 fokos hőmérséklet-harmatpont depresszió), ECMWF-ben 22-24 fokos delta Theta-E magában hordozza a heves, de akár szignifikáns szél esélyét 90 km/h felett, egyes esetekben 120 km/h felett is akár

- jégeső: a front vonalában magasnak várható MLCAPE értékek, illetve az azzal átfedésben lévő jelentős 15-20 m/s 0-6km-s szélnyírás önmagában elegendő lehet 2 cm-t meghaladó jégátmérőhoz, de az egyéb extrémnek mondható értékekből kifolyólag, főként szupercellák környezetében akár 5 cm feletti, szignifikáns jégméretet sem lehet kizárni. Kis esélyel multicellák környezetében is előfordulhat.

- felhőszakadás: a magas kihullható víz, illetve a vonalra csaknem párhuzamos cellaáthelyeződés magában hordozza a hírtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék lehetőségét (egyes helyeken 50 mm felett is akár)

Összefoglalás:

A mai nap folyamán a nyugatról áthaladó hidegfront a középső országrész felett hullámot vet, így keletkezik egy melegfronti hulláma. A hullámvetés az országunk felett elhelyezkedő ciklongenezis következménye, aminek köszönhetően a front belassul a Dunától keletre és heves eseményeket, nem egy helyen szignifikáns heves eseményeket okozhat majd. A front felett húzódó erőteljes jet stream kilépő zónáján jelentős nagytérségű emelőhatások lépnek fel, és a meglévő összes kényszerhatást figyelembe véve egy vonalas szerkezetű rendszer kialakulására lehet számítani, amely nyugatról keletre helyeződhetne át. A rendszerre átfedésben 15-20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás várható, illetve főleg az ECMWF alapján extrém magas (200-400 m2/s2) 0-3 km SREH értékek halmozódnak fel, illetve alacsonyabb szinteken is fokozott szélnyírás lesz jelen 10 m/s körül 0-1 km-en. Ilyen feltételek mellett jó esélyel feltételezhető, hogy egy dontően szupercellákból álló vonalas rendszer alakuljon ki, amiben akár a szignifikáns heves események teljes spektruma előfordulhat: 120 km/h feletti széllökések, 5 cm körüli vagy feletti jég, illetve mezociklonális tornádó.

Modellek alapján hozzá lehet tenni, hogy az említett vonal keletre helyeződve fog erősödni, illetve valószínűleg az ország északkeleti felében lehet a legerősebb. A modellekben lévő labilitási értékek ismét az ECMWF alapján mutatkoznak magasabbnak, de a GFS-ben lévő alacsonyabb labilitási értékeket ellensúlyozhatja a keleti területek felé becsúszó meleg, nedves szállítószalag, ami a front vonalában triggerelheti a konvekciót.

A komolynak ígérkező helyzet miatt a 3-mas előrejelzés indokolt, ugyanis az ország legalább felén előfordulhatnak szingifikáns heves események is, előreláthatólag a Dunától keletre.

Írta: Neofita + Anarki

Érvényesség vége: 
2010, augusztus 17 - 12:44

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu