Helyenként létrejöhet erősebb multicella, marginális szupercella esetleg downbursttel

Közép-Európa fölött továbbra is egy magassági gerinc húzódik, bár a tengelye már tőlünk kissé délebbre került.  A Nyugat-Európa fölött lévő ciklon és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontrendszer várhatóan csak péntekre virradóan éri el térségünket. A nap első felében -a tőlünk északra vonuló zivatarcsoprt hátoldalán- északnyugat felől pár fokos hidegadvekció zajlik főként a 850 hPa körüli ill. alatti szinteken, ehhez az advekcióhoz szélfordulás és irány szerinti konvergencia is tartozik, eleinte a Dunántúlon majd az ország középső és északi részein.

Ez az összeáramlási zóna nem ígérkezik túl határozottnak főként a nap második felében, de az elmúlt időszak jellegtelen (döntően az orográfia által kormányzott) áramlási mezőihez  képest mindenképp pozitív fejlemény.  Az elmúlt napokhoz képest az ország északnyugati harmadán (esetleg felén) a nap második felében egyre több helyen 55-60 %  köré néhol fölé növekszik az alsó rétegek (0-3, 0-4 km) nedvessége. Feltehetően a nap nagy részében a nedvesség hiánya lehet a fő gátja nagyobb területet érintő zivatarképződésnek. A gerinc hátoldalán napközben örvényesség advekció is  megjelenik, amely segítheti a kialakuló, -döntően talajalapú-, feláramlásokat. Erősebb magassági divergencia inkább csak estefelé jelentkezik nyugat felől a közelgő front előtt. A 0-6 km-es szélnyírás jellemzően 5-12 m/s- között alakul, emiatt szupercellának (elsősorban marginálisnak) inkább csak a nyugati területeken, esetleg északkeleten van némi esélye. A 0-3 km-es nyírás főként a Dunántúlon 10 m/s körüli értékeket vehet fel. Összességében azonban ezek az értékek a tapasztalatok szerint inkább  marginális szupercellák ill. multicellák kialakulásának kedveznek. Az áramlás (pl. 700 hPa 10-14 m/s) már elegendő lehet ahhoz, hogy  a múlt éjszakaihoz hasonló zivatarcsoportokká rendezze a kialakuló cellákat, erre esély inkább estétől van a front előtt. Az igen meleg és lassan nedvesedő légtömegben a labilitási energia (pl. MUCAPE) délnyugaton helyenként 2800-3200 J/kg körül alakulhat. Megvizsgálva a pszeudo-tempeket ez a CAPE érték a középszinten is jelentkező tekintélyes kiszáradással (deltaTehtaE néhol 23-28 (!) fok) jó táptalaja lehet downburst, microburst kialakulásának.
A magas -és viszonylag kedvező eloszlású- CAPE (tekintélyes része a jégnövekedési zónába esik), a nem túl nedves profil nagyobb méretű jeget is létrehozhat, egy-egy erős feláramlással rendelkező cella esetén nem zárható ki akár 3-4 cm-es netán efölötti jégátmérő. A kihullható víz helyenként eléri a 35-40 mm-t, de ez ilyen meleg légkörben (16-20 fokos 850 mellett) nem számít extrémnek, mindazonáltal a nem túl acélos áramlási mezőben egy-egy helyen előfordulhat felhőszakadás akár 30-35 mm feletti csapadékkal.
A folyamatok lefolyását, területi lefedettségét tekintve közel sem optimálisak a feltételek, így kérdéses, hogy hány cella jöhet majd létre.  Kora délelőtt az északi országrészben még kipattanhat néhány zivatar a Felvidéken kelet felé mozgó rendszer déli végén, majd az érdemi események valószínűleg késő délutántól, estétől várhatók, nyugat, délnyugat felől, és a front érkezésével az éjszakába nyúlnak. Hevesebb cellák kialakulására főként a már megfelelő nedvességű dunántúli és északi területeken van némi esély, ahol az alacsonyszintű konvergencia is jelen lesz a megfelelő labilitási energia mellett.  Károkozó szélroham  szempontjából különösen érdekesek lehetnek a  szárazabb és nedvesebb levegő határán kialakuló cellák, amelyekben jelentős szerepet játszhat a párolgás általi hűlés. A hidegfront várhatóan éjjel érkezik a Dunántúlra és reggel a középső országrészbe. A fronton több helyen lehet zivatar, ekkor az éjjeli inverzió (emelt konvekció), a nedvesség advekció ill. konvergencia hatására valamelyest csökken a heves szélrohamok esélye, miközben a felhőszakadásé növekszik, emellett nagyobb méretű jég egy-egy fronthoz kapcsolódó cellát is kísérhet.
 
Veszélyforrások:
 
- 80-90 km/h feletti szélroham, de nem zárható ki egy-egy intenzívebb cellában 100-110 km/h körüli lökés
 
- jégeső (néhol akár 2-4 cm-es átmérővel)
 
- felhőszakadás (30-35 mm feletti csapadék)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu