A szupercella dömping záróakkordjai délnyugaton

A tőlünk nyugatra elhelyezkedő teknő fokozatosan fölénk húzódik, eközben a napokon keresztül a térségünk fölött hullámzó frontálzóna kelet felé helyeződik. A teknő peremét körülfutó magassági orkáncsatorna (jet) lassan dél felé mozdul, így már csak a déli, délnyugati országrészt érinti. A gyenge, mérsékelt labilitás mellett elsősorban délnyugaton, fordulhat elő egy-egy szupercella, vagy átmenetileg szupercellás jegyeket hordozó multicella. Északkeleten egycellás, vagy gyenge multicellás gyorsan „elfüstölő” zivatarok pattanhatnak ki, vagy sodródhatnak be.
 
Az igencsak  mozgalmas, pörgős (főként „mezociklonálisan”) szupercellákkal, MKR-ekkel bőségesen ellátott napok után, ma már kevésbé robosztus labilitási értékeket láthatunk az előrejelzési térképeken. A délnyugati megyékben helyenként még előfordul 200-400 J/kg-os MLCAPE (MUCAPE ~1000 J/kg is a határvidéken), míg északkeleten jellemzően 100 alatt marad (MUCAPE ~ 400-500). A szélnyírás (0-6, 0-3 km) kis távolságon belül nagy változást mutat  a délnyugati részeken helyenként még eléri a 15-22 ill. a 0-3 km-es a 12-16 m/s-ot is. A legmagasabb értékek tőlünk délnyugatra vannak. Az alacsony-szintű konvergencia eleinte a határon túl, majd késő délutántól már a délnyugati megyék fölé kerül, az elmúlt napokhoz hasonló erős frontális összeáramlás természetesen nincs. Középszinten örvényesség advekció van jelen, ahogy a teknő középvonala tovább halad kelet felé, emellett a jet határán viszonylag erős divergencia is fellép, bár ez már jórészt a kialakuló cellák kiegyenlítési szintje fölött realizálódik. Az alacsony-szintű  (0-3, 4 km) nedvességgel nem lesz gond. Kérdés, hogy a viszonylag mérsékelt labilitási energia és a tegnaphoz képest valamelyest kisebb szélnyírás képes-e majd egyensúlyt tartani a kialakuló cellákban. Mindezek függvényében szupercella vagy marginális szupercella a délnyugati megyékben, azoknak is inkább a határhoz közeli szakaszán jöhet létre.
 
 
Veszélyforrások:
 
- felhőszakadás: a hűvösebb profilhoz képest viszonylag magas néhol 25 mm körüli kihullható víz miatt előfordulhat 25-30 mm körüli csapadék
 
- jégeső: az alacsonyabbra került 0 fokos magasság (ill. nedves hőmérő 0 fokos magassága is) miatt szupercella nélkül is lehet kisméretű jég, szupercellában esetleg 2 cm körüli sem kizárt
 
- szélvihar: főként szupercellához, vagy marginális szupercellához kötötten előfordulhat 80-90 km/h közötti széllökés

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu