Kelet felé távolodó frontálzónán esetleges szupercellás konvekció

Fokozat: 

Összefoglalás:
 
A tegnap érkezett hullámzó front a reggeli órákban a talaj közeli szinteken már elérte nagyjából Heves megyét és a Tisza vonalát, a magasabb rétegekben azonban még kissé nyugatabbra van a frontvonal. A front várhatóan kora délután elhagyja az országot, délelőtt és a déli órákban azonban még kialakulhat szupercella a keleti, északkeleti országrészben, emiatt az 1-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:
 
A tegnap még tőlünk nyugatra elhelyezkedő teknő tengelyével fokozatosan fölénk húzódik, eközben egy meglehetősen kis átmérőjű hidegcsepp fűződhet le a déli szakaszáról, amely északról belépne az országba (ezt a GFS nem támogatja, ő elviszi tőlünk északra lefűződés nélkül).

A teknő előterében elhelyezkedő frontálzónán a délelőtti órákban várhatóan egy kisebb hullámképződés mehet végbe, ennek köszönhetően a meleg nedves szállítószalag átmenetileg kissé nyugatabbra mozdulhat, ezáltal fokozódhat a labilitás a keleti területek fölött.
 

Meglehetősen nagy a bizonytalanság a hullámképződés pontos helyét illetően, valószínűleg, hogy inkább csak a Tiszántúl északi részét érinti. A nagytérségű közép és magas szintű emelési viszonyokat vizsgálva, kedvező átfedés az örvényesség advekcióban és a magassági divergenciában inkább csak rövid időre mutatkozik főként  délelőtt, dél körül  elsősorban Szabolcs és Hajdú-Bihar  megyében. A front délután kelet felé elhagyja az országot és mögötte gyorsan stabilizálódik a légkör. A 0-6 és 0-3 km-es szélnyírás általában 15 m/s körül ingadozik, a labilitási energia hétfőhöz képest jóval szerényebb, bár a GFS-ben a MUCAPE még 1500 J/kg fölé kerül, igaz csak kis területen (főként a Szatmári-síkság). A konvekció a legtöbb helyen a betápláló szállítószalag szintjéről indul, talajalapú konvekcióra inkább  már csak a határszélen van némi esély (a Partiumban és Kárpátalján jellemzően talaj közeli indulás az esélyes).  Bár az érintett északkeleti területeken alacsony lesz a felhőalap,  a  0-1 km-es szélnyírás és ezen a szinten értelmezett helikalitás nem kedvez a mezociklonhoz kapcsolódó tornádó kialakulásának. Nem mezociklonális tubának vagy tornádónak is nagyon kicsi az esélye, ez elsősorban az Északi-középhegység környékén létrejövő konvergencián alakulhatna ki az erős középszintű örvényesség jelenléte (lefűződő hidegörvény) és megfelelő labilitás esetén, ehhez tartós napsütés kellene. 
 
 
 
Veszélyforrások:
 
- felhőszakadás: nagy kihullható víz (30-35 mm), az erős frontális konvergencián előfordulhat hirtelen lehulló 30 mm-t meghaladó csapadék
 
- jégeső: főként szupercellához kapcsoltan elsősorban Szabolcs keleti felén akár 2 cm feletti átmérővel
 
- szélvihar: a nedves profil nem kedvez a 90 km/h feletti szélnek, de szupercella környezetében előfordulhat
 
- mezociklonális tornádó: az alacsony felhőalap ellenére a 0-1 km-es nyírási és a helikalitási értékek nem kedvezőek, de teljesen kizárni nem lehet
 
- nem mezociklonális tornádó: kis valószínűség mellett az esetlegesen lefűződő hidegörvény és orografikus konvergencia átfedésében a napsütés hatására megnövekvő talaj közeli labilitás együttállásaként nem zárható ki

Érvényesség vége: 
2012, június 5 - 20:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu