Délnyugaton egy-két helyen szupercella kialakulhat

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2012.06.03. 08:00

Összefoglalás:

Ma főként a délnyugati országrészben fordulhatnak elő zivatarok, amelyek között egy-egy heves, szupercellás zivatart sem lehet kizárni, ezért 1-es konvektív előrejelzés kerül kiadásra.

Részletezve:

Az Észak-Európában örvénylő ciklon hidegfrontja mostanra átvonult hazánk felett, de a déli-délnyugati országrész közelében még megtalálható annak melegfront jellegű szakasza, amely fokozatosan csúszik északkelet felé. A folyamat élénkülő délnyugati áramlással és intenzív melegadvekcióval jár, de a tőlünk északra lévő ciklon masszív áramlási rendszere következtében némiképp belassul és melegfront jellegével kvázi-stacionér húzódik majd felettünk.

A tegnapi naphoz hasonlóan ismét megmaradt a két nagy modell közötti különbség, ami főként a labilitási viszonyokban érhető tetten. A délután második felében  a GFS 1000-1200 J/kg-os SBCAPE és 500-700 J/kg-os MLCAPE-et vár, addig az ECM e két paraméter tekintetében továbbra is visszafogott (100-200 J/kg SBCAPE, MLCAPE értékek csak dny-i határainkon kívül). A nedvességi viszonyokkal várhatóan nem lesz probléma, azonban késő délutántól nyugat felől erősebb kiszáradás várható 700 hPa-on. A szélnyírási viszonyokat tekintve egyetértés mutatkozik a GFS és ECM között (dny-on 20m/s-os ill. kissé afeletti, 0-6km-es nyírás várható). Az esetlegesen létrejövő szupercellákat a már elégségesnek mondható 150 m2/s2-os helikalitás (0-3km) is támogatja. Továbbá az igen alacsony LCL (~600m) és 7-8 m/s-os 0-1km-es nyírás, a tornádópotenciált is megnöveli (0-1km SRH értékek az ECM-ben magasabb 100-125 m2/s2, míg a GFS-ben alacsonyabb értékeket vesznek fel ~ 50m2/s2).

A nagytérségi emelőhatások tekintetében mindkét modell szerénykedik, bár az ECM szerint késő délutánra egy nyugat-kelet tengelyű pozitív örvényességi mező kúszik be nyugat felől 500 hPa-on. Az esetlegesen megjelenő (nem túl erős) nedvesség konvergencia is támogathatja a konvekció kialakulását.
A hevesebb konvektív cellákban a 14 fokos deltaThetaE (GFS) értékek ill. a magassági szél, már erősebb leáramlások lehetőségét is magukban hordozhatja.

Veszélyforrások:

- Felhőszakadás: Délnyugaton az erősebb zivatarokat akár 30mm-t meghaladó csapadék kísérheti.

- Jégeső: GFS által jelzett 500-700 J/kg MLCAPE értékek ill. a viszonylag optimálisnak mondható nedves hőmérséklet magassága lehetővé teszi a 2cm vagy picivel afeletti jégszemek kialakulását.

- Szélvihar: Szupercella környezetében kis eséllyel 90km/h-t meghaladó széllökések is lehetnek.

- Mezociklonális tornádó: kicsi eséllyel a paraméterek kedvező együttállása esetén erősebb szupercellák mezociklonjában tornádógenezis léphet fel (<EF2).

Megjegyzés: Az zivatarok kialakulásának gátat szabhat az erőteljes melegedés, ami lezárást okozhat. A Bunkers zivatarmozgásnak köszönhetően az esetlegesen kialakuló szupercellák várhatóan gyorsan elhagyják országunkat.

Készült: 2012. 06. 02. 11:00
Készítette: Devilstorm + Anarki

 
Érvényesség vége: 
2012, június 3 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu