Lehetséges szupercellás konvekció

Anarki képe
Fokozat: 

Érvényes: 2012.05.23 06:00

Összefoglalás:

Kedden hajnalban délnyugatról egyre többfelé lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani, helyenként nagy mennyiségű csapadékkal. Napközben a kiterjedt csapadékmező lassan északkelet felé húzódik, aminek előterében újabb zivatarok pattanhatnak ki. Itt meg van a lehetősége szupercellás konvekciónak is, ezért 1-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

Hazánk időjárását a következő 36 órában igen összetett időjárási helyzet határozza meg. A Földközi-tenger nyugati medencéje felett egy magassági cut-off ciklon örvénylik, melyhez talajszinten több középpontú alacsony nyomás, illetve frontrendszerek tartoznak.

Az örvény kelet felé helyeződésével tovább bonyolódik a nyomási elrendeződés, a kora hajnali órákban ciklongenezis indul meg a Balkánon, így a déli-délnyugati határaink közelében veszteglő hidegfronton hullámvetés indul meg és a rendszer csak lassan mozdul majd északkeleti irányba.

A front előterében DK-K-i irányból egy szállítószalag profil van jelen, amely tengelyével tőlünk valamivel északabbra helyezkedhet el, de országunk nagyobb részén (főleg északon) meghatározhatja a légköri események alakulását.

A délnyugatra beinduló ciklongenezis gyorsan tölti fel nedvességgel a légkört, amely a több ízben jelenlévő nagytérségű emelőhatások és a határozott középszintű hidegadvekcióval megfelelő táptalajt biztosít a konvekciónak. A magassági ciklon előtt több szinten jet stream helyezkedik el, amely egyrészt fokozódó szélnyírást biztosít, illetve a holnap hajnali órákra masszív magassági divergenciával jár a délnyugati-déli területek felett.

Számolni lehet tehát egy nagy területre kiterjedő konvektív rendszer kialakulásával, amelyben elsősorban a hírtelen lehulló nagy mennyiségű csapadékot lehet megjelölni veszélyforrásként. Egyéb eseménynek (jégeső, szélvihar) rendkívül alacsony esélye van.

A heves események kialakulását a déli órákig több tényező is hátráltathatja. Egyrészt a több szinten jól átnedvesedett légprofil és intenzív nagytérségű emelőhatások elősegítik a cellák beágyazódását, illetve a mérsékelt labilitási értékek sem kedveznek a heves konvekciónak. A rendszertől északkeletre azonban magas labilitás halmozódhat fel, de északkelet felé haladva a szélnyírás is csökkenő tendenciát mutat. Az északra elhelyezkedő magassági gerinc ugyanis nem engedi az örvény észak felé terjedését, ez a jeteket sem engedi jelentősen betörni a labilis területek felé. Kisebb-nagyobb átfedések azonban előfordulhatnak, ezeken a területeken akár szupercellás konvekció kialakulását sem lehet kizárni a kiterjedt csapadékmező tengelyétől északra. A nap első felében fennálló nedvességhiány délutánra megszűnik az északi-északkeleti területeken is, így ott is megindulhat a konvekció. A GFS alapján felhalmozódó 400-500 j/kg MLCAPE mellett átlagban 15 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás várható. Szupercellák környezetében a heves események teljes spektrumára számítani lehet.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: a hajnali ciklongenezis, illetve a magasban összpontosuló markáns divergencia folyamatos cellaképződést tesz lehetővé a délnyugati-déli területeken, ahol 30-32 mm-es kihullható vízmennyiségek jeleznek elő a modellek. A nagytérségi kényszerhatásokra párhuzamos átlagszél vektor pedig arra enged következtetni, hogy a képződő cellák bizonyos területen többszöri csapadékot okozhatnak. Lokálisan előfordulhat 30 mm-t meghaladó csapadék.

- jégeső: főként a Győr-Paks-Szeged vonaltól északkeletre magas labilitási értékek halmozódhatnak fel. A legészakkeletibb területek kivételével pedig 15 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás várható, ami eredményezhet szupercellás konvekciót. Szupercellák környezetében nem zárható ki 2 cm-t meghaladó jégméret.

- viharos kifutószél: főleg szupercellák környezetében előfordulhat 90 km/h feletti kifutószél. Általánosságban véve jelentős hőmérséklet harmatpont deficit vagy jelentősebb középszintű kiszáradás nem játszik közre

- tornádó: mostani előrejelzések alapján főként az Észak-Alföldön vágnak egybe azok a paraméterek, amik nem zárják ki esetlegesen egy mezociklonális tornádó létrejöttét sem. Az alacsony LCL szint és a viszonylag magas 10-12,5 m/s körüli alacsonyszintű szélnyírás is erre enged következtetni.

Éjszaka a zivatarok kelet felől fokozatosan megszünnek.

Összességében elmondható, hogy az ország délnyugati harmadában nagy területen várható jelentős mennyiségű eső egy gyenge konvektív rendszernek köszönhetően. Ott nem várhatóak heves események. Nagyjából a Győr-Paks-Szeged vonaltól északra kedden napközben jelentős labilitás halmozódik fel, amely várhatóan egybevág majd a kedvező szélnyírással, így nem zárható ki szupercellás konvekció sem.

Érvényesség vége: 
2012, május 23 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu