Markáns hidegfront

Anarki képe

Európa nyugati részein és az Atlanti óceánon főként anticiklonális, míg Észak-Európában alacsony nyomású területek helyezkednek el. Hazánk időjárását pedig egy észak-európában elhelyezkedő ciklon hidegfrontja alakítja a mai napon, ami fokozatosan halad délkelet felé, mögötte többfelé viharossá fokozódik az északi-északnyugati szél. A következő térképen látható, hogy a hidegfront az egész kontinensen át terjed ki.

(1.kép: A hosszan elnyúló hidegront, illetve a mögötte orrosan betüremkedő, nagy kiterjedésű anticiklon 12 UTC-kor)

A makroszinoptikus helyzet nem kedvez a szupercellás konvekciónak, hiszen a kontinens belsejébe "orrosodó" hatalmas anticiklon hamar kitolja a front vonalát a kedvező szélnyírási profil alól. A magassági teknőt körbeölelő jet ugyanis a fronthoz képest igen lassú mozgással rendelkezik, pont az északnyugati határainkig lesz megfelelő átfedésbe a fronttal, ott azonban a labilitás hiánya  megkérdőjelezi a zivatarokhoz kapcsolódó heves eseményeket. A paraméterek szerencsés együttállása esetén marginális szupercellára az Alpokalján lehet esély, ahol a front vonalában lévő labilitás egybeeshet a mérsékelt szélnyírással (12,5 m/s 0-6 km), de a gyorsan áthaladó front itt is hamar alávághatja a kialakuló cellákat.

(2.kép: A fronthoz kapcsolódó labilitás és a szélnyírás átfedésének hiánya)

Az északnyugati területeken alapvetően problémát jelenthet a hamar érkező dinamikus front. Az elégtelen alacsonyszintű szélnyírásból (0-3 km: 2-6 m/s, fronthoz képest kedvezőtlen 0-2,5 km-es vektorok) arra lehet következtetni, hogy a fronton kialakuló esetleges cellákat hamar alávágja a hideg, illetve a vonalba rendeződésnek sem kedvez. Az utóbbiban egyedül a meglévő vonalas kényszerhatások segédkezhetnek. Délután a front valamelyest veszít sebességéből, ez kedvez a konvekciónak, ami túlnyomó többségben az ország középső harmadában indulhat meg (Dél-Dunántúl, Kelet-Dunántúl, Duna-Tisza köze). 

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: zivatarokhoz kapcsolódóan előfordulhat 20-30 mm körüli csapadékmennyiség. A front vonalában magas kihullható víz (34-36 mm), illetve a Duna-Tisza köze északi részén fellépő masszívabb összeáramlás vonalában lokálisan lehet nagy mennyiségű csapadék, ami megfelelő terepviszonyok környezetében okozhat villámárvízet (Mátra-Bükk térsége)

- jégeső: a mérsékelt labilitás és szélnyírási értékek következtében a jégméret várhatóan nem haladja meg a 2 cm-t

- szél: zivatarokhoz kapcsolódóan előfordulhatnak viharos (80 km/h-t nem meghaladó) széllökések. A front mögött azonban többfelé lehet viharos szélre számítani. Az arra hajlamos helyeken (pl.: Balaton környéke) 90 km/h feletti széllökésekkel.

Összefoglalva:

A késő délelőtti órákban északnyugatról egy hidegfront éri el hazánkat, ami mögött többfelé fokozódik viharossá az északnyugati, északi szél. A hidegfront mögött orrosan betüremkedő anticiklonos helyzet nem kedvez a szupercellás konvekciónak, aminek mindösszesen az Alpokalján lehet meg halovány esélye. Konvekcióra leginkább az ország középső részén lehet számítani (Dél-, Kelet-Dunántúl, Duna-Tisza köze), ahol a felhőszakadás lehet a fő veszélyforrás. A szélnyírás hiánya miatt a jégméret valószínűleg nem haladja meg sehol a 2 cm-t.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu