Esetleges szupercella, akár heves eseménnyel is

Storman képe
Fokozat: 

Összefoglalás:

A hazánk időjárását meghatározó behullámzott front ma K felé haladva lassan kivonszolja magát az országból, a tegnapi után még egy kör zivataros helyzetet teremtve. Egy átmeneti időablakban a paraméterek alkalmasnak tűnnek szupercella-képződésre is, bár heves eseményre ezúttal is csak legfeljebb egy-egy esetben kerülhet sor.

Részletezés:

Az előző naphoz képest némileg visszafogottabb labilitású, de nagyobb nedvességgel jellemezhető légállapot uralkodik majd felettünk, mellyel várhatóan kellő egyensúlyban lesz a 15 m/s körül ingadozó 0-6 km-es szélnyírás. Ez a szupercellák kifejlődése szempontjából kedvező helyzet azonban feltehetően csak a délután derekáig áll fenn, azután jelentősen lecsökken a szélnyírás, és a labilis zóna is mindinkább kitolódik az országból. A két alapfeltétel egymást metsző területe ráadásul csak a front környezetében, egy viszonylag keskeny, elnyújtott sávban áll fenn, mely eleinte még az ország NY-i, ill. középső területén húzódik, aztán tovább K felé tartva már egyre gyengül. Mindenesetre ez idő alatt a háttéremelés nem fog hiányozni,  és jelentős CIN sem várható, így a mély konvekciónak nemigen lesz hatékony kerékkötője.

Bár a hodográf-profilok jellemzően elég egyenes formát adnak, és ezzel összefüggésben az SRH által mutatott helikalitási értékek is igencsak visszafogottak, itt-ott létrejöhet izolált szupercella, mely érintőlegesen akár heves eseményt is produkálhat. Azonban a veszélyes szélviharra lehetőséget adó paraméterek nem olyan kifejezettek, mint előző nap - a lekeverés ugyan némileg dominánsabb szerepet játszhat, de a hőmérsékleti és nedvességi viszonyok kisebb vertikális gradienst mutatnak. A skew-T diagramok sem adnak túl combos CAPE-eket, és a nedves hőmérséklet 0 C-fokos szintjének magassága is az ideálisnál alacsonyabb, így legfeljebb marginálisan heves jégeső léphet fel. Végül a tornádó eshetőségéről is szólni kell, melynek - ahhoz képest, hogy szupercella-képződésre alkalmas az időjárás - ezúttal nem nagy az esélye, szinte csak a fokozott alacsony szintű labilitás és a viszonylag alacsony felhőalap támogatja a létrejöttét.

Amellett, hogy akár szupercella is létrejöhet, a némileg alacsonyabb szélnyírásban kifejlődő multicellás zivatarok is rejthetnek veszélyt magukban, ugyanis a lassú mozgású, felhőszakadással járó, csapadékukat rendre ugyanott ledobó újabb és újabb cellákból álló csoportosulások megfelelő terpeviszonyok esetén akár villámárvizet is okozhatnak. Emellett a tegnapihoz hasonlóan ma is lehetnek hibrid képződmények, a határeset feltételek miatt a konvekció módját és szerveződöttségének mértékét apró lokális hatások is könnyen el tudják billenteni.

Veszélyforrások:

  • lokálisan érintőleges heves szélvihar
  • lokálisan érintőleges heves jégeső
  • villámárvíz megfelelő terepviszonyok esetén

A mai sporadikus heves események előfordulása leginkább azon múlik, hogy megfelelően metszi-e egymást az elégséges labilitás és szélnyírás zónája, és ki tud-e életképes szupercella fejlődni. A modellek ezúttal viszonylagos egyetértésben azt a képet adják, hogy átmenetileg lesz ilyen időablak és terület. Heves eseményt hibrid képződmények kevésbé valószínűen produkálhatnak, részben összefüggésben azzal, hogy kevésbé kaotikus alacsony szintű áramlási viszonyok várhatóak, ill. kevesebb örvényességi forrás állhat rendelkezésre.

Érvényesség vége: 
2012, május 5 - 07:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu