Lehetséges marginális szupercella

Anarki képe

Hazánk időjárását egy ÉK-DNY irányultságú hosszúhullámú teknő, és a hozzá tartozó ciklonrendszer határozza meg.
A tegnapi napon első hullámban érkezett frontrendszer hidegfrontja a keleti országrész felett belassult, a mai nap folyamán hullámot vetve egy melegfronti szakasz képződik rajta.
A folyamat eredményeképpen a nyugati országrészben már jelenleg is előfordul csapadék, ahogy a délről érkező meleg, nedves levegő felsiklik a frontfelületre. Második hullámban északnyugatról egy újabb hidegfront átvonulása várható a késő délutáni, esti órákban, ami előtt egy DNY-ÉK tengelyű szállítószalag képződik délutánra a keleti-délkeleti országrész felett. A konvektív események jelentős része a front vonalában várható.


(1. kép: ÉK-DNY tengelyű magassági teknő)

(2. kép: A tegnap érkezett frontrendszer hullámvetése, illetve a délután érkező második, dinamikusabb hidegfront)

(3. kép: A keleti országrész felett kialakuló szállítószalag profil)

A legbizonytalanabb paraméternek a labilitás számít. A GFS a déli-keleti országrészre számol 100-300 j/kg MLCAPE-t, amely az ECMWF-ben némiképp alacsonyabb értékben jelenik meg. A mérsékelt labilitás annak köszönhető, hogy az alacsonyszintű melegadvekcióval szemben középszinten a kvázi-stacionér magassági teknő nem szolgáltat jelentős hidegadvekciót, sőt a délutáni órákban még gyenge melegadvekciót sem lehet kizárni 700-500 hPa között. Ezek a tényezők jelentősen rontják a front előtti konvekció esélyét, bár nem zárják ki teljes mértékben.

A konvekció döntő része a délután érkező hidegfront vonalában következhet be, amellyel átfedésben jelentősnek mondható 12,5-17 m/s 0-6 km-es szélnyírást jeleznek előre a modellek. A meglévő labilitás mellett ez már okozhat szupercellás konvekciót, azonban a front vonalában fellépő nagytérségű emelőhatások, illetve a több, mint optimális nedvességi viszonyoknak köszönhetően nagy a cellák beágyazódásának valószínűsége, amely tovább rontja a heves események amúgysem nagy esélyét. Összességében nem zárható ki marginális szupercella, de az alacsony labilitás, illetve a nagytérségű emelésnek köszönhető gyors beágyazodás gátolja a tartósan fennálló mezociklonok létrejöttét.

Zivatarok kialakulására hozzávezőlegesen a Keszthely-Szolnok-Sátoraljaújhely vonaltól délre számíthatunk, de kis eséllyel máshol sem zárhatóak ki. Heves esemény nem valószínű, de lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadék, 2 cm átmérő alatti jég, illetve 60-80 km/h-t nem meghaladó kifutószél társulhat zivatarokhoz. Konvektív előrejelzés kiadása nem indokolt, de a marginális szupercellák létrejöhetnek, bár a labilitás hiánya miatt nagy a bizonytalanság. 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu