Nem mezociklonális tuba, tornádó, kisebb valószínűséggel szupercella

Fokozat: 
  Egy hidegfront vonult át a Dunántúlon az éjszakai órákban, amely átmenetileg legyengült és jelenleg a Duna–Tisza köze térségében tartózkodik. A talajfront a nap folyamán fokozatosan vissza hullámzik a délutáni órákban már ismét a Dunántúlra helyeződik át. Előreláthatólag a körülbelül Komárom-Siófok-Nagykanizsa vonalában megerősödik 15-18 UTC-ra, ahol igen erőteljes összeáramlást okoz majd a kb. alsó 800-1000 méteren. Eközben középszinteken egy hosszúhullámú teknő helyeződik nyugatról keletre, amelyről a délután folyamán fokozatosan egy erőteljes magassági hidegörvény fűződik majd le tőlünk nyugatra, amelynek előoldalán 15 UTC-től a Dunántúlra délnyugat, nyugat felől sávokban néhány hullámban erőteljes örvényesség advektálódhat középszinteken. Az említett erőteljes örvénynek köszönhetően már egészen 850 hPa-tól fölfele nagy magassági szélsebességekre számíthatunk. A talajfront környezetében 15 UTC-re a 0-6 km-es vertikális szélnyírás elérheti a szupercelláknak már kedvező 15-20 m/s-os értéket, a 0-1 km-es nyírás pedig elsősorban a mezociklonális tornádóknak kedvező 10 vagy akár a 12.5 m/s-os értéket a GFS és az ECMWF modellek előrejelzése szerint. Megvizsgálva a várható labilitás értékeket az érdekesebb Dunántúlra koncentrálva, azt láthatjuk, hogy délután némi konvektív gátlás mellett (CIN: ~ 50-60 J/kg) alacsonyszinteken, amely a már egyszer átvonult hidegfront miatt alul kissé lehűtött légrétegek miatt áll elő, az SBCAPE és MUCAPE: ~ 300-600 J/kg az MLCAPE: ~ 50-250 J/kg a modellekben. Ezen értékek meglehetősen alacsonyak és ráadásul különösen az ECMWF modellben csak kis terülten vannak jelen.

De akkor mégis mire számíthatunk?

  A lényeges folyamat az lesz tehát, amikor délnyugat felől 15 és 18 UTC között a Dunántúlon megjelenik a nagytérségű emelés középszinteken és az eddig még nem taglalt erőteljes szállítószalag részben délnyugat felől, részben pedig a Dunántúlon megerősödve. Ezzel összefüggésben a kihullható víz értékek is jelentősen megemelkednek délnyugat felől, amelynek köszönhetően felhőszakadásra is számítani lehet majd az emelőhatások fölénk húzódásával.
Azonban a legérdekesebb folyamatokat a talajfront széles nedvességkonvergenciája (kb. Komárom-Siófok-Nagykanizsa vonalában) a középszintű emelőhatások és szállítószalag együttesen hozhatják ki a helyzetből.
Ebben a zónában kialakulhat egy-egy rövidebb életű szupercella (nem túl nagy valószínűséggel a kedvezőtlen labilitási feltételek miatt), amelyek a jelentős alacsonyszintű szélnyírásnak köszönhetően akár mezociklonális tubát vagy tornádót is okozhatnak rövid időre. A helyzetben ettől nagyobb valószínűséggel benne van a nem mezociklonális tuba, tornádó lehetősége is. Ehhez a feltételek kedvezőek a front vonalában (7.5-9 fokos 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens, erőteljes stacionárius összeáramlás, kedvező magassági feltételek és még éppen nem túl nagy alacsonyszintű nyírás) és az Északi-középhegység térségében. A nem mezociklonális folyamatok kialakulásának fő kerékkötője azonban a konvektív gátlás lehet, amely gyengítheti a feláramlásokat.

Mindent egybevetve egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés kiadását tartjuk indokoltnak.

Írta: Meteorman

Érvényesség vége: 
2011, szeptember 20 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu