Felvidékről átsodródó szupercellák

Anarki képe
Fokozat: 
Hazánk szinoptikus helyzetét egy kiterjedt magassági gerinc határozza meg a következő napokban, aminek hatására délnyugatról fokozatos melegadvekció várható több magassági szinten. Ezzel párhuzamosan szárazabb levegő is érkezik, így egyre nagyobb területen jelentős inverzió gátolja majd a számottevő konvektív események kialakulását. A mai napon viszont az északi határszélen, illetve északkeleten rendelkezésre állhat számottevő nedvesség, és az ország többi részéhez képest kevésbé gátolhatja a masszív melegadvekció a konvektív eseményeket (hozzá kell tenni, hogy itt is határon vannak a paraméterek).
 
A jelentősnek mondható konvektív tiltás ledolgozásában szerepe lehet az orográfiának, így a Felvidéken indulhat be elsőként a konvekció. A modellek alapján számottevő, 1000-2000 j/kg 0-100 mb MLCAPE labilitás várható, ami eloszlásában a Felvidéken mutat magasabb, az északkeleti országrészben alacsonyabb értéket. A rendelkezésre álló nedvességi paraméterek megfelelőek lehetnek zivatarképződéshez, az északkeleti területeken 36-38 mm-es kihullható víz áll rendelkezésre. A gerinc peremén 12.5-15 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás határozhatja meg a konvekció szervezettségét, így nem kizárható a szupercellás konvekció sem. A nyugatias-északnyugatias átlagszél vektor arra enged következtetni, hogy az esetlegesen jobbra kitérő szupercellák szlovák területekről országhatáron belülre sodródhatnak majd.
 
Veszélyforrások:
 
- felhőszakadás: főként északkeleten zivatarok környezetében lehet 30 mm-t meghaladó csapadék, ami megfelelő terepviszonyok mellett okozhat villámárvizet
 
- jégeső: a magas labilitási értékek következtében, illetve a lehetséges szupercellák környezetében előfordulhat 2 cm feletti jégátmérő
 
- intenzív kifutószél: főként szupercellák környezetében előfordulhat 90 km/h körül
 
Összefoglalás:
 
A délnyugatról felénk húzódó magassági gerinc peremén északkeleten lehetnek megfelelő feltételek zivatarok kialakulásához. A rendelkezésre álló labilitás, nevesség, valamint szélnyírási profil következtében nem kizárható szupercellás kovnekció sem. Főként a Felvidékről átsodródó cellákra lehet számítani, amik délkelet felé haladva gyengülhetnek. Kapcsolódhat hozzájuk a heves események teljes spektruma, mezociklonális tornádó esélye elhanyagolható, de nem zárható ki teljesen. A nedvességi paraméterek és az inverzió nagysága miatt viszont kérdéses a létrejövő cellák hevessége, illetve mennyisége.
 
A lehetséges események miatt 1-es előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak. Illetve kiadásra került egy viharvadász készültség térképpel együtt.
 
Érvényesség vége: 
2011, augusztus 24 - 06:32

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu