Mini beszámoló egy mini villámfotózásról, avagy így keződött nálam a szezon

Neofita képe

 2013.05.06-án, éjszaka, éppen a másnapi zivataresélyeket latolgattam számítógépem előtt, amikor is rápillantva a radarképre feltűnt egy „böszme MKR” a radaron. Valójában ez úgy nézett ki, hogy az egész országban egyedül Szolnok környékét vette célba egy zöldes-sárgás reflektivitású "paca".
  
Mivel láttam, hogy "bámulatos villámtevékenység" van benne, ezért gondoltam kinézek a gátra, szokott helyemre. Kiértemkor szembesültem vele, hogy a villámtérkép nem hazudik: őrült villámtevékenység zajlott, és 10 perc alatt volt is két felhővillám -az is a mediterrán térség felett. :) 
 
Mivel ez a „villámshow” kellően messze zajlott még, visszamentem a számítógép elé, hogy folytassam a következő nap zivataresélyeinek boncolgatását. Persze a babszem mocorgott azon a részen, ahol mondják, hogy ilyenkor szokott, így kb. fél óra múlva ismét fogtam az állványt és a fényképezőgépet, és megint elfoglaltam jól megérdemelt helyemet a gáton. Amíg kiértem és előszedtem a cuccot, egy árva villám nem sok, annyi nem volt. Nem baj, gondoltam, innen szép nyerni. Ez egyébként is Szolnok és vidéke, úgyhogy itt akkor lesz valami, mikor máshol semmi sincs (ez jó öreg, évszázadokra visszanyúló megfigyelésem a témában).

Tehát minden előkészület után, 30 másodperces expóval nyomógomb lenyom, és vár…
…és vár, …és vár. Na de nem sokáig! Mindössze 1-2 perc késlekedés után, megindultak a villámok, és máris előttem termett az éjszaka legszebb ékköve, ez itt:
 
 
 
Na gondoltam, meg is van, amiért jöttem, mehetek is haza. :)
De viccet félretéve, örömömben eljártam a Navahó indiánok varázslójának viharcsábító táncát, melybe sajátos Tai-Chi és kung fu elemek is keveredtek, úgyhogy messziről láthatatta, aki éppen fent volt eme kései órán, ahogy a „fehér daru meglebbenti szárnyát” –ez lettem volna én.
 
Jött még egy-két szépség a következő fél órában….


 
 
 

 
…de alapvetően az első villám volt a legjobb, és egyben leginkább boldogsághormont termelő jelenség.

Röviden tehát így indult nálam a szezon. Igyekszem hamarosan egy kissé bővebb, és pompázatosabb beszámolóval is érkezni, ahol egy új formációban (egy újdonsült tószegi cimborával összefogva), szana-szét fotóztuk azt a két országon áthaladt squall line-t, ami még biztos élénken él sokak emlékezetében. Úgyhogy folytatása következik... :)
 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu