Lehet zöld az ég...

kkorneel7 képe

Az alábbi blogbejegyzésem nem egy konkrét időjárási eseményről fog szólni, amelynek szemtanúja, vagy ha úgy tetszik "levadászója" voltam. Ellenben viszont egy érdekes témáról igyekszem lerántani a leplet. Olvassátok sok szeretettel:

Miért válik zöld színűvé az ég tornádó vagy jégeső előtt?

Valószínűleg milliószor hallottuk már, akár csak most is: Amikor szupercellák belsejében zöld színűvé változik az ég képe, jégesőre számíthatunk. Vagy esetleg azt is hallhattuk, hogy a zöld ég a tornádók kitörésének előfutára. A jelenség és annak mítosza elsősorban az Egyesült Államokban terjedt el, de a világ minden táján előfordul/előfordulhat, ahol a környezeti viszonyok ezt lehetővé teszik. (A különböző zivatarok, köztük a szupercellák kialakulásáról és az ahhoz szükséges feltételekről részletes tanulmányt olvashattok a www.szupercella.hu tudomány rovatban).

http://www.langfordphotography.com/For-Sale/New-Site-Panormaics/i-vKsH6rq

De melyik állítás igaz? A tornádó, vagy a jégeső előfutára? Mindkettő? Vagy talán egyik sem?
Meglepődve tapasztalnánk azt a tényt, hogy ezek a regék az időjárásról valójában hamisak, legalábbis bizonyos szinten?
Nincs tudományos bizonyítéka, hogy a jégszemekről visszaverődő fény esetlegesen zöldre festené az eget, vagy pedig tornádó „érkezését” valószínűsítené. Valójában nincsen közvetlen kapcsolat a zöld ég és a felsorolt jelenség között. Természetesen lehetséges, hogy az említett esetben tornádó és/vagy jégeső jelentkezik, mint kísérő jelenség az adott szupercellában, de nem tekinthető 100%-os előrejelzésnek, ha ilyen jellegű színezettséget tapasztalunk az égen. Több száz olyan szupercella volt, amely tornádót és jégesőt produkált, azonban a zöld ég mégsem volt tapasztalható, mint kísérő jelenség. Vagy éppen fordítva, hiába volt zöld az ég képe, nem produkált az adott vihar tornádót.
De akkor mi a magyarázat az elszíneződésre?
A színek többek között a fény valamely felületen történő megtöréséből keletkező jelenségek. Akár csak esetünkben. A fény a különböző zivatarcellák alatt, illetve azokon belül általában kék színű. Ahogy a nap folyamán előrehaladunk, fokozatosan piros színűvé, melegebbé válik a szín hőmérséklete a lemenő napfénytől. Amennyiben ezek a pirosas, narancssárgás sugarak megfestik a kék színű tárgyakat, - esetünkben a zivatar belsejében lévő kék színű eget – zöldeskékké, zölddé színezik azt. És hogy miért tűnik fényesebbnek a kékeszöld terület a többinél? Egyszerűen több napfény lép vele kapcsolatba, amely beszínezi azt.
Megállapíthatjuk tehát, hogy a zöld színű ég mítoszának alapvetően nincs köze ahhoz, hogy az adott zivatar milyen kísérőjelenségeket vonultat fel, ellenben viszont a klasszikusnak mondható színkeletkezésnek, amely az adott elszíneződést ténylegesen okozza. Megfigyelhető továbbá, hogy az észlelt jelenség leginkább napnyugtakor jelentkezik, nem pedig a korábbi, délutáni órákban, amikor a Nap fénye sokkal magasabb színhőmérsékletű, direkt napfényként éri a környezetünket.

http://www.anrodiszlec.hu/images/lampatest/anro-color-spektrum-ge-kelvin.jpg

A zöld színű égbolt tehát fotogénebbé, mintsem veszélyesebbé teszi az adott zivatart, ennek ellenére azonban nem zárhatóak ki a hevesebb, károkozó események, így mindenképp érdemes résen lenni és figyelni az előrejelzéseket.

http://stormypleasures.com/electra-tx-supercell-lawton-ok-flooding-5815/

Komjáti "kkorneel7" Kornél

Forrás:

 

 

 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu