Lassan mozgó, ünnepi hidegfront

gbond képe
Fokozat: 

Valid: 2014.08.20 06:00 UTC - 2014.08.21 06:00 UTC
Érvényes: 2014.08.20 06:00 UTC - 2014.08.21 06:00 UTC
 
Áttekintés
 
Hazánk időjárását egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront határozza meg. A front mentén mérsékelten labilissá válik a légkör az ország felett, és ennek hatására többfelé várható zivatar. Egy-két szupercella kialakulása sem zárható ki az ország délnyugati részén, de ezek heves eseményeket csak kis eséllyel okozhatnak. A legfőbb veszélyforrás a villámárvíz az Északi-középhegység területén. A várható folyamatok miatt 1-es fokozatú előrejelzést adunk ki.
 
Részletezés
 
A labilitás közepes-alacsony értékeket vesz fel (CAPE: max. 500-900 J/kg), de ez várhatóan elegendő lesz zivatarok kialakulásához.
A legtöbb zivatar az Északi-középhegység területén és ÉK-en várható, már a délelőtti óráktól kezdve elkezdődik a kialakulásuk. Ezek az esti óráktól kezdve, az éjszakába nyúlóan összeállhatnak akár egy MKR-ré is.
Általános jelleggel heves szélvihart okozó, vonalba rendeződő zivatarrendszer kialakulása az éjszaka első feléig nem valószínű, mivel az alacsonyszintű szélnyírásvektor és a hidegfront tengelyének egymással bezárt szöge nem optimális ehhez. Ebben az éjszaka második felében lehet változás - a frissebb modellfutások szerint kialakulhat akár egy vonalas rendszer is, de az alacsony labilitás/emelt konvekció, ill. a középszintű kiszáradás hiánya miatt ebből szélvihar már kevésbé valószínű.
A zivatarok leginkább a fronttal párhuzamosan, délnyugat-északkeleti irányban fognak vonulni. A hidegfront lassan mozog, a legvalószínűbb helyzete a délután hozzávetőlegesen a Kaposvár-Miskolc vonalban lesz. A front Dunántúl feletti részén is lehetnek zivatarok, de itt kevesebb számban fordulnak majd elő. A legtöbb zivatar multicellás lesz, de az ország DNY-i részén 1-2 szupercella kialakulása, ill. besodródása sem zárható ki a délután második felében, mivel itt a 0-6 km-es szélnyírás eléri, vagy meghaladja a 15 m/s-ot. Az estéhez közeledve a szélnyírás növekszik, de a labilitás csökken.
Jégeső előfordulhat, de a jégnövekedési zónában mérsékelt a labilitás, csak szupercellák esetében van esély, hogy elérje, esetleg meghaladja a 2cm-t az jégátmérő.
 
Veszélyforrások

  • villámárvíz: az Északi-középhegység területén alakulhat ki a legnagyobb eséllyel, ahol a zivatarok egymás után nagyjából azonos terület felett haladnak el. (a kihullható vízmennyiság 30-32 mm)
  • jégeső: a jégszemek mérete várhatóan nem haladja meg a 2 cm-t. Szupercella esetén ez kicsivel 2 cm fölé mehet, de ennek minimális az esélye.
  • szélvihar: viharos széllökések előfordulhatnak intenzívebb zivatarok közelében, de a 90 km/h-át várhatóan nem haladja meg a szélsebesség.

 
Megjegyzés
 
A bizonytalanságot a labilitás nagysága jelenti, mivel kérdéses, hogy az alsó szinteken milyen mértékű lesz a hideg levegő beáramlása. Főként a dunántúli zivatarok kialakulását befolyásolhatja ez a folyamat, a stabilizáló hatásával.
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula

Category 1 was issued for excessive precipitation which may cause flash floods, mainly in the mountainous areas.

Érvényesség vége: 
2014, augusztus 21 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu