Kiterjedt konvektív csapadékrendszerek az ország déli felén esetleges villámárvízzel

gbond képe
Fokozat: 

Áttekintés

Országunk felett tegnap átvonult egy hidegfront, amely a mai napon valamelyest visszahullámzik. Ennek hatására a déli és keleti országrészben előfordulhatnak zivatarok, valamint nagyobb konvektív csapadékrendszerek, amelyeket egy-két helyen akár villámárvíz is kísérhet. Egyéb heves eseménynek - úgy mint jégeső, szélvihar - kicsi az esélye. A villámárvíz miatt viszont az 1-es fokozatú előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezés, elemzés

A tegnapi naphoz képest a hosszú hullámú teknő ma még közelebb helyeződik, és ezzel párhuzamosan az országunktól délre ciklogenezis zajlik a légkör alsó felében. Ez kedvez a kiterjedt feláramlások, illetve csapadékrendszerek kialakulásának - az emelést segítő tényezőkben nem lesz hiány (örvényesség-advekció, konvergencia-vonalak).
Az intenzív csapadékhullás a délutáni órákban kezdődik meg délnyugat felől. A labilitás viszont elég alacsony szinten várható (a GFS szerint maximum 200-300 J/kg-ot éri el a déli határszélen, az ECMWF is hasonlóm képet fest, a labilitás nagy részét az országon kívülre helyezi). Mindezek mellett a szélnyírás kissé magas lesz a labilitáshoz képest: 20-25 m/s, de egy-két helyen a GFS szerint ennél magasabb értékek is előfordulhatnak.
A kihullható vízmennyiség 32-40 mm körül alakul a déli országrészben, ami előrevetíti villámárvíz esélyét is, főleg, ha egy pont felett több csapadékrendszer (hevesebb forgatóköny esetén MKR) halad át, amire megvan minden esély. Az esti és éjszakai órákban (éjfél után is) több hullámban várhatóak további csapadékrendszerek, amelyek akár beágyazódott zivatarokat is hordozhatnak. A legnagyobb kérdés, hogy mennyire lesznek hevesek ezek a zivatargócok - jelenleg úgy tűnik, a villámárvízen kívül heves eseménynek (jégeső, szélvihar) kevés az esélye.
Az esetlegesen kialakuló zivatarok rövid ideig szupercellás jelleget vehetnek fel, főleg a déli határszélen, de ezek a zivatarok várhatóan az 1 órás élettartamot sem fogják elérni, és heves eseményt sem produkálnak majd.
Nem-mezociklonális tornádók kialakulását az ország déli-délnyugati területein nem lehet teljesen kizárni (főként a konvergencia-vonalak mentén), de igen alacsony a valószínűségük, a feltételek nem túl kedvezőek létrejöttükhöz.

Veszélyforrások:
- Villámárvíz: főleg a déli országrészben a magas kihullható vízmennyiség miatt, de az Északi-középhegységben sem lehez kizárni teljesen (itt inkább már az éjszakai órákban valószínűbb)

Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of excessive rainfall with flash floods on the southern part of the country.

Érvényesség vége: 
2017, szeptember 3 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu