Harmatgyenge hidegfront egy-két helyen zivatarral

gbond képe
Fokozat: 

A mai nap egy - konvektív szempontból - gyenge hidegfront éri el hazánkat nyugat felől, amelynek hatására több helyen várható zápor, egy-két helyen zivatar. A legnagyobb valószínűséggel a Dunántúl középső és déli tájain alakulhatnak ki zivatarok a délután folyamán, viszont a rendelkezésre álló labilitás eléggé alacsony a nyári évszakhoz képest (GFS: 200-300 J/kg, ECMWF: 700-1000 J/kg), ráadásul ez a feltétel igen keskeny sávban áll fenn. Nyugat felé ugyan egyre nő a szélnyírás - szupercellás konvekcióhoz bőven elég is lenne a Dunántúlon - viszont a gyenge labilitás miatt nem valószínű, hogy hosszú életű zivatarcellák ki tudnak alakulni. Marginális szupercellák megjelenését viszont teljesen kizárni nem lehet, abban az esetben, ha az előrejelzettnél nyugatabbra illetve annál magasabb labilitás értékek állnak majd fenn a valóságban. Ám heves eseményt várhatóan ezek sem fognak produkálni.
Estefelé és az éjszakai órákban már főként eső/zápor várható, a konvektív tevékenység alábbhagy, maximum egy-két beágyazott zivatargóc jelenhet meg a kiterjedt csapadékmezőben. Ekkor már az emelt konvekcióé lesz a főszerep (némi emeléssel és örvényesség-advekcióval támogatva a magassági teknő előoldalán). Összességében felkiáltójelet érdemel a nap, hiszen heves esemény nem valószínűsíthető.

An ! category has been issued because the possibility of thunderstorm developement on the west side of the country. Severe weather events are unlikely.

Érvényesség vége: 
2017, augusztus 20 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu