Tiszántúlon heves eseménnyel járó szupercellák, esetleg MKR

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Érvényes: 2014.08.21. 06:00 UTC - 2014.08.22. 06:00 UTC

Összegzés:

Az ország időjárását egy felettünk hullámzó frontzóna alakítja, amely vesztegelve és leginkább melegfronti aktivitást mutatva a Tiszántúlon és a délszláv államokon húzódik keresztül, majd napközben hidegfrontként megindul kelet felé, és a 850 hPa-os szakasza lemaradva követi. A fronthoz kapcsolódóan a késő délutáni órákig szupercellák kialakulására kell számítani, mely elsősorban a Tiszántúli és ÉK-i területeinken okozhat heves kísérőjelenséggel járó zivatarokat. A zivatarok könnyen össze is szerveződhetnek, így zivatarrendszerrel is számolni kell.

Részletezve:

Az 500 hPa-on egy  rövidhullámú teknő súrolja hazánkat északi irányból, melyhez a nap folyamán 500 és 700 hPa-on jelentősebb örvényességi mező is társul. A teknőhöz tartozó középtroposzférikus hidegadvekció zöme azonban országhatárainkon kívül realizálódik, miközben a jetprofilhoz (NY-K tengelyű orkáncsatorna) tartozó mérsékelten erős divergens mezők is segíthetik a feláramlásokat.  A szerdán érkezett front talajmenti szakasza előreszaladt, miközben 850 hPa-on északnyugat felől reggel lép be az országba, és előterében a délnyugatias áramlás egy meleg-nedves szállítószalag formájában (egyéb háttéremelési komponensekkel kiegészítve) emelt jelleggel okoz konvekciót jelenleg is a Duna-Tisza közén. A felszíni és magassági front fokozatosan helyeződik át keleti irányba, és jet bal kilépő, divergens zónája várhatóan a déli, délutáni órákban még az országon belül a keleti irányban gyorsan növekvő (Tiszántúlon 1000 J/kg-os CAPE-t elérő vagy kissé meghaladó) labilitással átfedésbe kerülve triggerelhet komolyabb zivatarokat.  A 17-20 m/s-os szélnyírás (GFS mérsékeltebb verziót képvisel) és a jelentősen görbülő hodográf következtében szupercellás konvekció is várható, amely a gyengébb üllő szinti relatív szeleknek köszönhető főként HP karakterisztikájú lesz, ugyanakkor egyes helyeken ez a paraméter közelíti a 20 m/s-ot, így akár klasszikus szupercellák is megjelenhetnek.
A kiterjedt emelésnek (melynek forrása lehet a jet, az örvényesség advekció illetve a konvergencia) köszönhetően a zivatarok rendszerbe fejlődhetnek, ami napközben újabb MKR kialakulását is előrevetíti. Mivel a front a magasban napközben gyorsan távozik kelet felé, ezért könnyen előfordulhat, hogy az MKR-nek csak a csírái jelennek meg az országban, és igazán éretté már Erdélyben illetve Kárpátalján válik. Szupercellák esetében is előfordulhat, hogy kifejletté már az országból kisodródva válhatnak. Bizonytalanságot jelent továbbá, hogy a reggel a Duna-Tisza közén tartózkodó rendszer mennyiben rendezi át a légköri viszonyokat.
 

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: a magas (34 mm feletti) kihullható vízmennyiségek miatt ez kiemelt veszélyforrás, ami megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet jelenthet
- jégeső: szupercellás konvekció révén meghaladhatja a 2 cm-es méretet, de várhatóan a 4 cm-t már nem, a megfelelően nagy labilitás hiánya miatt
- szélvihar: kis valószínűség mellett 90 km/h-t elérő vagy meghaladó szélvihar kialakulhat  a Tiszántúlon (nedves légprofil nem igazán támogatja az erősebb széllökések kialakulását).
- mezociklonális tornádó: elsősorban az Észak-Alföldön térségében kedvezőek, közepes valószínűséggel az alacsony, 500 m körüli LCL szint, 7 m/s körüli 0-1 km-es nyírás, és alul kellően görbülő hodográf valamint a lehetséges klasszikusba átmenő karakterisztika miatt

Írta: Devilstorm

Category 1 has been issued today due to expected several supercells over the eastern third of Hungary. These cells foremost can cause locally heavy rain and hail with diameter over 2 cm. There is a moderate chance of formation of mesocyclonic tornados. A development of an MCS is also possible during the day.

Érvényesség vége: 
2014, augusztus 22 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu