Komplex menü: lefűződő hidegörvény, közeledő frontálzóna, esti/éjjeli MKR felhőszakadással, néhol esetleg szupercellás feltéttel

Fokozat: 

 
Teknő közeledik nyugat felől, amelyről a következő 24 órában tőlünk délnyugatra egy magassági hidegörvény fűződik le. Emellett egy hullámzó frontzóna ill. előtte meleg nedves szállítószalag is eléri térségünket. Az örvényt körülvevő ill. rá fölcsavarodó szállítószalag a következő napokban is döntően meghatározza időjárásunkat. A délutáni, kora esti órákban nyugat, délnyugat felől egyre többfelé délnyugatira fordul a szél, és helyenként viharos lökések kísérik. Ezzel az áramlással az alsó (kb. 2 km-es) szinteken átmenetileg stabilabb levegő érkezik fölénk, emellett a Dunántúl nagy részén szintén átmenetileg divergens szélmező lesz jellemző, az alacsonyszintű összeáramlás egyre inkább (de csak átmenetileg!) az ország keleti része fölé szorul. Este ill. éjjel azonban a Dunántúlon ismét számíthatunk konvergenciára az alsó szinteken is. A lefűződés előtt délről futóáramlás húzódik fölénk, hatására erőteljes szétáramlás is fellép a felső troposzférában, amely az alsó szinteken összeáramlást generál, mindehhez többek közt több hullámban középszintű örvényesség-advekció is társul dél, délnyugat felől a nap második felében ill. keddre virradóan. Kedden az örvény középpontja kissé közelebb kerül így a magassági áramlás gyengül. Mint látható a helyzet nem épen egy fekete-fehér, lesz - nem lesz szituáció, így az előrejelzés bizonytalansága nagyobb a szokásosnál.
 
Részletezve:
 
Csökkenő szélnyírás, erőteljesen növekvő nedvesség röviden így lehetne jellemezni a következő 24-36 óra időjárását. Az esti órákra az ország legnagyobb részén már elegendő lesz a nedvesség mélykonvekció kialakításához, sőt az éjszaka második felére többnyire 32-40 mm közé emelkedik a kihullható víz, de holnap reggel néhol már 40-45 mm-es értékek is előfordulhatnak. Ehhez 14-19, kedd délelőtt pedig, néhol már 20 fok körüli harmatpont társul.  A szélnyírási viszonyokról sok minden elmondható, kivéve talán az, hogy hol és mikor milyen értéket vesznek majd fel. A helyzet összetettségét jól jellemzi, hogy ma még döntően nyugati, délnyugati lesz fölöttünk a vezetőáramlás (kb. 700 hPa-os szint áramlása), majd  holnap délelőttre, délkeletire, keletire vált,  mindez a tőlünk délnyugatra leszakadó és közelebb helyeződő magassági örvény következtében. A 0-6 km-es nyírás –szeszélyes területi eloszlásban- nagyrészt 5-15 m/s között alakul, de néhol 17 m/s közelbe vagy kissé fölé emelkedik. A 0-3 km-es nyírás hasonló értékeket mutat, köszönhetően a magassággal és az időben differenciáltan változó áramlási képnek. A helikalitási viszonyokat (0-3 ill. 0-1 SREH), az estétől egyre alacsonyabbra kerülő  felhőalapot ill. 0-1 km-es szélnyírást, nem utolsó sorban ezek bizonytalanságát figyelembe véve, teljesen nem zárható ki mezociklonális tornádó, de ennek valószínűsége nagyon alacsony. A labilitási energia eloszlása szintén elég változatos és nagy különbségeket mutat a két fő modellben, az ECMWF-ben a MUCAPE helyenként eléri az 1500 J/kg-os értéket is, miközben a GFS-ben délutántól jellemzően 500 alatt marad. Mindenesetre döntően –az erősödő szállítószalag által táplált- emelt konvekció várható, ezt támasztja alá, hogy mindkét modellben jelentős CIN jelenik meg. A főként estétől, majd nagyrészt éjjel kialakuló cellák struktúrája széles spektrumban mozoghat, de főként jól szervezett multicellás zivatarokra számíthatunk, de átmenetileg hibrid-, ill. (főként marginális) szupercellák is megjelenhetnek. Az esti, éjjeli órákban a nagytérségű, egyre rendezettebb emelés hatására ezek rendszerbe szerveződhetnek. A fő veszélyforrás (a hét nagy részére egyébként ez lesz a jellemző) a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék lesz, amely akár az 50 mm-t is meghaladhatja. Erősebb multi-, ill. szupercellában azonban főként kezdetben még előfordulhat nagyobb méretű jég (> 2 cm) vagy károkozó (> 80-90 km/h) szélroham.
 
  

Veszélyforrások:
 
·        Felhőszakadás/villámárvíz: helyenként 30-50 mm-t meghaladó csapadék hullhat
 
·        Jégeső: főként kezdetben erős multi-, vagy szupercellás zivatarban előfordulhat 2 cm fölötti jégméret
 
·        Szélvihar: igen kis esély mellett elsősorban szupercellák környezetében lehet 80-90 km/h feletti szélroham
 
·        Tuba/tornádó: nagyon kis valószínűség mellett előfordulhat mezociklonális tornádó
 
 
Summary:
We issue Category 1 for primarily  excessive percipitation (> 30-50 mm in a few hours),  large hail (>2 cm) and low risk of severe windgust (> 80-90 km/).  
   
  

Összefoglalás:
 
1-s fokozatú konvektív előrejelzést adtunk ki, mivel mérsékelt bekövetkezési kockázat mellett, helyenként előfordulhatnak heves események (főként felhőszakadás, emellett jóval kisebb eséllyel esetleg nagyobb méretű jég vagy károkozó szélroham). Késő délutántól, kora estétől nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében ill. az északkeleti megyékben, az északnyugati határvidéken, a Dunántúl délkeleti határán fordulhat elő egy-egy zivatar (akár  szupercella is lehet, főként marginális), érdemes figyelembe venni, hogy az említett zivatarok kialakulása nagy bizonytalansággal terhelt, esetleges elmaradásuk sem lenne nagy meglepetés. Estétől ill. éjjel dél, délnyugat felől egyre többfelé várható zivatartevékenység, ekkor jó eséllyel mezoléptékű konvektív rendszer is kialakulhat, amely dél, délnyugatról észak, északkelet felé helyeződik, melyben a fő veszélyforrás a nagy mennyiségű csapadék lesz. Megemlítendő, hogy a labilis ill. a számottevő szélnyírással rendelkező területek tartósabb átfedése nem ideális vagy jelentős bizonytalansággal terhelt.

Érvényesség vége: 
2014, július 22 - 11:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu