Keleten további szupercellák (MKR)

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2016.07.14. 08:00 UTC - 2016.07.14. 20:00 UTC
Valid: 2016.07.14. 08:00 UTC - 2016.07.14. 20:00 UTC

Összefoglalás:

Hazánk időjárását továbbra is a felettünk hullámzó frontzóna alakítja, mely várhatóan a délutáni órákban fokozatosan keleti tájainkat is elhagyja. Zömmel a Dunától keletre a reggeli, délelőtti órákban további szupercellás konvekció (esetleg MKR) várható, melyet heves kísérőjelenségek (szélvihar; jégeső; és felhőszakadás) követhetnek majd. Ennek fényében egy egyes fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.

Részletezve:

A tegnapi naphoz képest a szinoptikus helyzet nem sokat változott (http://szupercella.hu/20160713_szupercella_mkr), így ennek részletesebb elemzésétől most eltekintünk.
Várhatóan a hajnali, reggeli órákig a front már eléri a Duna-Tisza közét, melynek előterében még esély mutatkozik jelentős labilitás felhalmozódásához (ECM és GFS ~1500 J/kg). A háttéremelési tényezők tekintetében az alacsony szintű nedvességkonvergencia és némi magassági divergencia említhető pozitív triggerként, ám a képet árnyalja, hogy a teknőhöz kapcsolódó markáns pozitív örvényességi mező némiképp lemarad a fronthoz képest (a front tengelyén kialakuló zivatarok kelet felé akár el is halhatnak). Ettől eltekintve a nagy terültere kiterjedő 20-25 m/s (0-6 km) körüli szélnyírás (200-350 m2/s2 0-3 km-es helikalitás) átfedésben a labilis és egyben dinamikus zónával, könnyen eredményezhet egy-két további heves szupercellát, esetleg MKR-t.
 

Veszélyforrások:

  • Szélvihar: Erősebb szupercellák környezetében akár  90 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak.
  • Jégeső: A jégnövekedési zónában felhalmozódó jelentős labilitás alapján a jégszemek nagysága akár a 3-4 cm-t is elérheti.
  • Villámárvíz: A magas kihullható víznek (> 40 mm) köszönhetően az ország keleti tájain villámárvizek is kialakulhatnak.
  • Mezociklonális tornádó: A környezeti feltételek inkább (150-200 m2/s2 0-1 km es helikalitás!) csak a reggeli, kora délelőtti órákban "kedvezőbbek" a Mátra-Szolnok tengelytől keletre.
  • Nem mezociklonális tuba/tornádó: A jelenlegi szituáció nem támogatja kialakulásukat.

Megjegyzés: Az éjszakai konvekció várható hatása és a hullámzó frontokra jellemző sokszor kiszámíthatatlan viselkedés miatt a helyzet továbbra is bizonytalansággal terhelt.

 

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of  few severe supercells (eastern parts of the country) which may cause locally severe wind gusts (>90 km/h), hail (3-4 cm diameter) and high amount of precipitation (>40 mm). A MCS cannot be ruled out which may cause flash floods.

Érvényesség vége: 
2016, július 14 - 20:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu