Hidegfronti események kis valószínűséggel némi forgással

kaLman képe
Fokozat: 
Egy Észak-Európa fölött lefűződő magassági hidegörvény határozza meg a holnapi nap időjárását hazánk felett. Az örvény meridionálisan egyre nyúltabb formát vesz fel, emiatt a hozzá tartozó, eddig inkább katabatikus jellegű hidegfront már most hullámzásba kezdett, és egyre inkább anabatikus jelleget ölt. Ez abban is megnyilvánul, hogy erőteljes szállítószalag épül ki a front előterében, ami holnap a fronttal együtt hazánkra csúszik, és csapadékos időt eredményez, főként a Dunántúlon.
Ami konvektív szempontból érdekes, hogy a front előtt közvetlenül némi labilitás is megjelenhet, bár a modellek alapján ez legfeljebb néhány 100 J/kg-ot érhet el az ország délnyugati végeiben. A labilis zóna nagyjából az alsó 5 km-re terjed ki, mivel a magasban (pl 500 hPa-on) a teknő erősen lemaradva követi a frontot és a szállítószalagot. Az erősebb feláramlásokat ugyanakkor megtámogathatja a front erőteljes emelése, valamint az alul kövérebb CAPE. Mindezek miatt néhol alacsonytetős zivatarok jelenhetnek meg a déli és kora délutáni órákban a front mentén az ország délnyugati végében, amelyek, ha ellent tudnak állni az erőteljes szélnyírásnak (~ 20 m/s 0-6 km-en, de 15 m/s körüli 0-3 km-en is), akkor akár miniszupercellává is fejlődhetnek. A front gyors mozgása miatt nagyon könnyen előfordulhat ugyanakkor, hogy a cellák alávágódhatnak, azaz ha ki is alakul forgó feláramlás egy rövid ideig, hamar bedarálódhat a nem túl kedvező környezeti feltételek miatt (zárójelben megjegyezzük, hogy déli szomszédainknál, a határainkhoz közel némileg előnyösebbek a körülmények a mélykonvekció szempontjából).
Ha mégis kialakulna egy ilyen miniszupercella, az legfeljebb látvány szempontjából lehetne érdekes, mivel heves eseményekre a kis labilitás miatt nagyon kicsi az esély.
A nagyon kérdéses környezeti feltételek, a front bizonytalan mozgása, valamint a legfrissebb GFS által számolt, a korábbinál is alacsonyabb labilitás miatt az események kimenetele erősen kérdéses, emiatt csak egy felkiáltójeles fokozattal emlékezünk meg erről a helyzetről.

Írta: kaLman

Érvényesség vége: 
2015, június 24 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu