Helyenként szupercellák illetve MKR-ek az ország keleti részén

kkorneel7 képe
Fokozat: 
Összefoglalás: A tegnapi délutánt, estét, majd az éjszakai órákat is meghatározó légköri viszonyok a mai nap folyamán is befolyásolják még időjárásunkat, így továbbra is esély mutatkozik heves zivatarok (szupercellák, zivatarrendszerek) kialakulására a Duna-Tisza közén és attól keletre. A nap elsődleges veszélyforrásának, a szélviharoknak (> 90 km/h) az esélye elvitathatatlan, azonban a modellek inkonzisztenciából adódóan azok erőssége bizonytalanságot sugall. További veszélyforrás lehet a jégeső, amely várhatóan legfeljebb "csak" a heves kategóriába (~ 2-3 cm) fog esni. A friss modellek már gyengítettek a szignifikáns események esélyén, továbbá elég gyorsan kiviszik a frontot az országból, így 1-es kategóriát adunk ki (de továbbra sincs kizárva, hogy egy gyenge 2-es kerekedik belőle).
 
Részletezés: Hazánk időjárását egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő több központú ciklonhoz kapcsolódó hidegfront határozza meg, amely a délelőtti, kora délutáni órákban az ország közepén, majd fokozatosan az északi,  északkeleti tájainkra kiszorulva ott heves zivatarok kialakulását segítheti elő. A magasban fokozatosan fölénk helyezkedő jet és az ahhoz kapcsolódó dinamikai tényezők (pozitív örvényesség advekció, jet divergencia) megfelelő táptalajt biztosíthatnak zivatarok létrejöttéhez. Emelési tényezőként pedig az orografikus hatás valamint a front menti folyamatok segíthetik áttörni a konvektív tiltást. A magassági futóáramlásnak köszönhetően a szélnyírási értékek 20-25 m/s körül alakulhatnak, amihez 1250-1750 J/kg-os konvektív hasznosítható potenciális energiakészlet is társul. Helikalitás terén azonban már nincs ilyen egyetértés a modellek között, az ECMWF helikálisabb viszonyokat sugall (0-3 km SREH 250-300 m2/s2) a GFS-sel szemben, ami azonban az alacsonyszintű, erős alacsony szintű szélnek is betudható, így az zivatarok számára kevésbé hasznosítható. Mindent összevetve szupercellás zivatarok kialakulása határozottan benne van a pakliban. Mezoléptékű konvektív rendszerekre is esély kínálkozik a kiterjedt emelés (front konvergenciája) és a roppant magas (15-20 m/s) 0-2,5 km-es szélnyírási értékek miatt. 
Veszélyforrások:
Szélvihar: A nap legfőbb veszélyforrása az erőteljes kiszáradás, a magas Delta thetaE (lokálisan akár 20-22 °C) és harmatpont deficit értékek következtében. További segítő tényező lehet az erőteljes, front utáni kiszáradás, illetve az esetleges rendszerbe szerveződés esetén kialakuló rendezett leáramlás is (bow echós kitüremkedések). A frissebb modellfutások alapján a szignifikáns szélvihar esélye csökkent.
Villámárvíz, felhőszakadás: Ezúttal nem számít elsődleges veszélyforrásnak, viszont az Északi-Középhegységben megfelelő terepviszonyok mellett, lokálisan villámárvíz előfordulhat, teljességgel kizárni nem lehet.
Jégeső: Szupercellák környezetében 2 cm-t elérő, vagy némileg meghaladó jégszemek is előfordulhatnak. 
Tornádó/tuba: Szupercellás konvekció esetében, illetve a megfelelő helikális viszonyok miatt esély mutatkozhat mezociklonális tornádók kialakulására is, azonban a gyér nedvesség és kiszáradás nem kedvez ezen jelenségeknek. A bekövetkezési valószínűség alacsony. 

Írta: kkornel7 & kaLman

Category 1 has been issued because we expect supercell and formation of MCS today in eastern Hungary with the threat of wind gusts above 90 km/h and hail with diameter around 2-3 cm.

Érvényesség vége: 
2017, június 30 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu