Gyenge "hidegfront" villámárvizekkel

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2016.07.28. 0:00 UTC - 2016.07.29. 06:00 UTC
Valid: 2016.07.28. 0:00 UTC - 2016.07.29. 06:00 UTC

Összefoglalás:

Az időjárási helyzetkép az elmúlt napokhoz képest ( http://szupercella.hu/Legtomegen_beluli_zivatarok_villamarviz_eselyevel_tobb_napon_keresztul) annyiban változik, hogy egy gyenge "hidegfront" éri el, súrolja hazánkat északnyugat felől, melynek hatására a szerdai naphoz képest több helyen várható zivatar. A fronttal érkező dinamikus kényszerhatások (némi pozitív örvényességi mező és az elmúlt napokhoz képest jóval határozottab alacsony szintű nedvességkonvergencia) az itt megülepedő bárikus mocsarból várhatóan jóval több nedvességet fognak majd kisajtolni. Némi bizonytalanságot azért hordoz magában a helyzet, mivel a GFS visszafogottabb a csapadék területi kiterjedése, időzítése tekinetetében, mint pl. az ECM (a hajnali óráktól már komoly konvekciót vár az ország középső sávjában). A termodinamikai tényezők (magas TI, BLI és >=1500 J/kg körüli SBCAPE)  továbbra is kedvező képet festenek, ám a heves kísérőjelenségeket (> 2 cm jég átmérő; > 90 km/h széllökések) támogató környezeti faktorok alapján továbbra is inkább alulról súrolhatjuk ezen értékeket.
Egy másik fontos körülmény, hogy a GFS már jelentősebb 0-3 km-es szélnyírással (10 m/s) és helikalitással (fronttal összeföggésben) számol, ami párosulva a fronthoz köthető háttéremeléssel már szervezettebb zivatarok kialakulását sejteti (MKR).

Veszélyforrás:

  • Villámárvíz: A magas kihullható víz (40 mm) és lassú cellamozgás/terjedés következtében továbbra is a villámárvizek hordozzák magukban a legnagyobb kockázatot.

Megj.: Az alacsonyabb szinteken megnövekedett helikalitás egy-két látványosabb álszupercellát is kiformálhat rövid időre.

A weak cold front will reach Hungary which may cause widespread thunderstorm activity (multicellular TS clusters and/or organised stormsystem (MCS) are possible during the day, mainly in the heart of the country). Because of the very moist vertical profile the main threat is the excessive precipitation which may cause flash floods.

Érvényesség vége: 
2016, július 29 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu