Deja vu

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Összefoglalás

A tegnapi naphoz igen hasonló időjárási helyzet miatt ma sokunknak Deja Vu érzése lehet a nap folyamán. Jelenleg egy ciklon vonul el Magyarországtól délre fekvő középponttal, nyugatról kelet felé haladva. Az erősebb záporok mellett elsősorban beágyazott zivatarok előfordulhatnak. Elsődleges veszélyforrás lehet a lokálisan továbbra is lehulló jelentős mennyiségű csapadék, ami akár egy-egy hevesebb gócban, illetve azonos útvonalon haladó cellákban rövid idő alatt érhet talajt, ezzel villámárvízet okozva (elsősorban az Északi-középhegység területén ill. a Dunántúli-középhegység Ék-i részein). A ciklon mozgásából adódó jelentős bizonytalanság, valamint a modellek által igen szerénynek mutatkozó labilitás miatt továbbra is 0-s fokozatot érdemel a helyzet.

Részletezve

500 hPa-on jól kirajzolódik az országhatár mentén (illetve attól kicsit délre fekvő középponttal rendelkező) kelet felé haladó ciklon. A meleg nedves szállítószalag és az örvényesség főként az É-i / ÉK-i országrészben fejti majd ki hatását. Ugyanakkor a labilitás tekintetében igen visszafogottak a modellek. A GFS-ben (új futás szerint), és az ECMWF-ben is inkább csak délkeleten halmozódhat fel jelentős CAPE. Ez persze nem is csoda, hiszen a napsütés várhatóan ma is hiánycikk lesz, bár esély van rá, hogy a szombati naphoz képest már itt-ott némi szerephez juthat. Így a (zömmel emelt) konvekciót elsősorban a ciklonhoz kapcsolódó markáns emelési tényezők segítik. A zivatarok típusa elsősorban multicellás lehet, de Ény-on egy-egy izoláltabb mini szupercella sem kizárt, bár ezek inkább látvány szempontjából lehetnek továbbra is érdekesek. A nedvességgel telített légkör és a sok felhő erősen lekorlátozhatják izoláltabb cellák megjelenését. A zivatarok közelében heves kifutószelekre csak minimális esély mutatkozik a fentiek miatt. Hevesebb jégesőre sincs sok esély a gyér labilitást és a magas nedvességi mutatókat figyelembe véve. A ciklonban előforduló konvergenciák mentén, az esetleges hevesebb záporok, zivatarok rövid idő alatt jelentős esővel áztathatják az amúgy is igen nedves talajt, ami megfelelő terepviszonyok mellett csúszás -és villámárvíz veszélyt hordozhatnak magukban. Erre leginkább az összefoglalóban említett területeken van esély, de máshol sem lehet kizárni.

Veszélyforrások

·         Felhőszakadás: 
Elsősorban É-Ék -en előfordulhat rövid idő alatt lezúduló jelentős mennyiségű csapadék (>30-40mm), ami főleg a hegyvidéki területek felett villámárvizet okozhat.

·         Jégeső: 
Nem elsődleges veszélyforrás, hevesebb cellákban is inkább csak apró szemű jégeső fordulhat elő.

·         Szélvihar: 
A heves kategóriát (90 km/h -t) elérő és zivatarokhoz köthető széllökésék ezúttal szinte kizártak.

·         Tornádó / tuba: 
Sem az időjárási helyzet, sem a paraméterek nem támogatják mezociklonális légörvények megjelenését, de nem-mezociklonális tubákra némi esély mutatkozik, ami az időjárás jellegéből adódóan bárhol az országban előfordulhatnak, de elsősorban ott, ahol a Nap némiképp rá tud segíteni majd a folyamatra: vélhetően ez kevés helyen fog előfordulni.

Category 0 has been issued due to the chance that some convective cells may form today. Mini supercells are also probable, but without any severe threats. In the southern part of Hungary, near the center of the cyclone, non-mesocyclonic funnels (or even tornadoes) can develop mainly in the afternoon. Category 0 was chosen because of the high uncertainty generated by the cyclone motion.

Készítette: katabogár és Neofita

Érvényesség vége: 
2016, július 18 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu