CL szupercella Perkáta határában

11-én késő este, a vártnak megfelelően ismét erős zivataros helyzet következett be. A 0-6 km-es szélnyírás 15 m/s felett volt, így jó esélyel alakulhattak ki szupercellák is a Dunántúlon, köztük Perkáta térségében is. 22:40-kor, a radaron megpillantva feltűnt egy cella, Siófok és Enying között. Lassan közeledett, én pedig a szokásos helyemre igyekeztem reménykedve egy kis villámshow-ba. Alig hogy kiértem terepre, a fő feláramlási torony tárult a szemem elé, a villámok és a telihold fényében. A cella bal oldalán kezdtek megjelenni a flanking line (szárnyfelhőtornyok), amik lassan épültek bele a cellába. Hamarosan Perkáta határába ért a cella, és az első közelebbi lecsapók is megvoltak.

A radarra ugyan csak röpke pillantásokat vetettem, de maga a cella lassan elkezdett formálódni. Egyre aktívabb volt lecsapó villámok terén, és már mintha egy mezociklon is elkezdett volna formát ölteni.

Egyre érdekesebb felhőformák jelentek meg a villámok fényében. Talán Perkáta határában teljesedhetett ki a cella, és épült fel a mezociklonja,  de az az egy biztos, hogy felejthetetlen látványt nyújtott.

Rövidesen elhagyta térségem és pár felhő villámmal búcsúzott miközben fokozatosan legyengült.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu