Békésebb szupercellák II.

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Jelenleg egy magassági teknő található hazánk felett, amely fokozatosan helyeződik át keleti irányba. Az áthelyeződéssel a magasban intenzív melegadvekció indul meg, ami a konvekciót erősen gátló tényező, ugyanakkor a melegadvekció keleti peremén, a teknő hátoldalán megjelenő gyűrődésekben még kialakulhatnak zivatarok Magyarország északkeleti határvidékén. A labilitási (CAPE ~ néhány 100 J/kg mindkét globális modellben - azonban vékonyabb rétegre kiterjedően, ezért kövérebb pozitív területet eredményezve) és szélnyírási (némileg 15 m/s felett a 0-6 km-es rétegben) viszonyok akár alacsonyabb felhőtetővel rendelkező szupercellák kialakulását is megengedik a nap folyamán. A zivatarképződést támogatja az intenzív háttéremelés (örvényesség advekció formájában), valamint a domborzat is.
Így mindent összevetve esély van arra, hogy egy-egy mini-jellegű szupercella alakuljon ki az ország északkeleti csücskében vagy sodródjon be erre a területre a Felvidékről. A kialakuló szupercellák heves eseményeket várhatóan nem fognak okozni (legfeljebb apróbb szemű jég képzelhető el) a kismérvű labilitás, illetve a kiszáradás hiánya miatt, ezért ez a helyzet is legfeljebb egy felkiáltójelet érdemel meg.

Some non-severe (but visually attracting) supercell can be expected in northeast Hungary during the day.

Érvényesség vége: 
2015, július 15 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu