Újabb angol nyelvű szakmai cikket publikáltak a szupercella.hu tagjai

kaLman képe

Sokadjára bizonyítjuk immár, hogy a Viharvadászok Egyesülete és az Országos Meteorológiai Szolgálat által szervezett viharvadászatok nemcsak az adrenalin hajhászásáról szóló dzsemborik, hanem azért a tudományos kutatásokat is vastagon szolgálják. Nemrégen jelent meg egy rangos európai meteorológiai szakfolyóiratban egy olyan cikk, amelynek megírásában az Egyesület két alapító tagja és az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai is részt vettek. Az Atmospheric Research tavalyi ECSS konferenciához kapcsolódó különszámában szereplő kutatás alapjait Nagykovácsi "Neofita" Zsolt 2010-es viharvadászatai jelentették, amikor is Zsolt olyan időjárási helyzetekben (2010. május 13. és 2010. június 20) dokumentált szupercellás jegyeket mutató zivatarfelhőket, amelyek egyébként nem igazán kedveztek ilyen képződmények létrejöttéhez. Cikkünkben azt próbáltuk meg körüljárni, hogy valóban szupercellák jöttek létre az adott helyzetben, és ha igen, akkor mégis milyen folyamatok vezettek a kialakulásukhoz.

Röviden összefoglalva a kutatást eredményét mindkét esetben nagy valószínűséggel (a radaradatok és numerikus szimulációk vizsgálata alapján) hibrid természetű cellák jöttek létre, amelyekhez középszinten időlegesen, alacsonyszinten viszont tartósabban társultak mezociklon erősségű örvények. Az alacsonyszintű örvények létrejöttében és főként intenzívvé válásában a zivatarok saját vagy zivatarrendszerhez kapcsolódó gust frontja játszotta a kulcsszerepet. A Neofita által fotózott örvénylő képződmények tehát nem elégítették ki maradéktalanul a szupercella kritériumait, tekintve, hogy a megfigyelt, tartós örvényesség leginkább alacsonyszintre (2 km alatt) korlátózodott. Ez azzal a tanulsággal jár, hogy örvénylő felszíni felhőformák nem feltétlenül jelentenek szupercellás zivatarokat, továbbá a természet nem feltétlenül követi az általunk létrehozott önkényes kategóriákat, hanem változatos eredetű és dinamikájú, hibrid képződményeket képes létrehozni, különösen olyan esetben, amikor a szélnyírás nem elegendő határozott szupercellák létrejöttéhez.
A cikk abstractját és főbb szempontjait az alábbi linken lehet elérni:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169809512003195

Sajnos a teljes írást csak pénzért lehet elolvasni (esetleg egyetemi szerverek mögül, amelyek előfizettek a sciencedirectre, ingyen elérhető), de a kutatás eredményeiről (is) lehet hallani abban az előadásban, amit Csirmaz Kálmán tartott a Magyar Meteorológiai Társaság egyik ülésén a mezoskálájú örvényekről:

http://storage.szupercella.hu/kozos/mezoskalaju_orvenyek.ppt

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu