A mocsár utolsó pöffenése

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Érvényes: 2014.08.08. 06:00 UTC - 2014.08.09. 06:00 UTC
Valid: 2014.08.08. 06:00 UTC - 2014.08.09. 06:00 UTC

Összefoglalás:

Nyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör, de a Dunától keletre (elsősorban Északi-khg. és Tiszántúl) még továbbra is lehetnek felhőszakadással (~50 mm) kísért zivatarok, melyek eredményeként a villámárvizek jelölhetők meg elsődleges veszélyforrásként. Ennek tükrében továbbra is egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

Makrohelyzetet tekintve a nap folyamán É felől 500 hPa-on egy rövidhullámú teknő súrolja kis hazánk légterét, miközben NY-DNY felől egy magassági gerinc épül ki.  Az utóbbi képződmény térnyerésével gyors troposzférikus stabilizáció megy végbe, így várhatóan a Dunától nyugatra érdemi konkvekció már nem valószínű. Azonban az érkező teknőhöz kapcsolódóan tekintélyes pozitív örvényességi mező és mérsékelt hidegadvekció is társul É-ÉK-i fókuszponttal. A felszínen tevékenykedő gyenge hullámzó front és a hozzá kapcsolódó nedvességkonvergencia(ák) továbbra is dinamikus tényezőként hat (hegyeinkben orografikus támogatással megtoldva), mely várhatóan már a reggeli órákban zivatarképződést eredményezhet (elsősorban ÉK-en). A labilitási viszonyokkal továbbra sem lesz gond, hisz a keleti országrészben mindkét nagy modell 1500 J/kg SBCAPE feletti értékekkel számol (helyenként >2 KJ/kg SBCAPE és 1-1.5 KJ/kg MLCAPE), kedvező középszintű hőmérsékleti gradiens rétegződéssel, bőséges nedvességi viszonyokkal és 36 mm körüli kihullható vízmennyiséggel. A Skew-T diagramokat vizsgálva középszinten nyugat felől érkező gyors kiszáradás jelentősen megnöveli a DThetaE (16-20°C) értékeket, elsősorban a D-T-közén és Északi-khg. nyugati részén, még keleten valamivel szerényebb, köszönhetően a nedvesebb vertikális légprofilnak.
A 0-6 km-es szélnyírási viszonyokban némi változás fedezhető fel a közeledő teknő jóvoltából, de továbbra is inkább alulról súrolja majd a 10 m/s-ot, mely zömmel a multicellás konvekció táptalaja. Egyedül az esti órákban mutatkozik kedvező átfedés a labilitás és marginális szupercella szempontjából elégségesnek mondható nyírási viszonyok (ECM szcenárió 12,5-15 m/s) között a Mátra térségében. Azonban a jelenség kialakulásának csekély esélye van, hiszen az idő előrehaladtával egyre kedvezőtlenebb meteorológiai (kiszáradás stb.) körülmények állnak fenn.

 
 

Veszélyforrás:

  • Felhőszakadás: Felhőszakadásokból helyenként akár 40-50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat rövid idő alatt, amely villámárvizeket okozhatnak (lassú cellaáthelyeződés és átlagszél - 0-2,5 km-es nyírási vektorok helyzete főként ÉK-en).
  • Szélvihar: Csak hevesebb cellák esetén érhetik vagy haladhatják meg a 90 km/h-t a széllökések.
  • Jég: Jellemzően 2 cm alatt marad a jégszemek átmérője, de hevesebb cellákban ez akár a 2 cm körüli átmérőt is elérheti.
  • Nem-mezociklonális tuba, tornádó:  Ahol a megfelelő meteorológiai körülmények egybeesnek ott tubák (kis bekövetkezési kockázat mellett esetleg tornádó) kialakulását sem lehet kizárni (inkább ÉK-en). Azonban a helyzet továbbra sem túl acélos a jelenség létrejöttéhez.

Summary:

Category 1 was issued for severe wind gusts ( =>90 km/h), hail (~ 2cm) and excessive precipitation  (some places  >40 mm) which may cause flash floods (mainly in the mountainous areas and towns). A few non-mesocyclonic  funnel cloud and/or a tornado cannot be ruled out.
 

Érvényesség vége: 
2014, augusztus 9 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu