Villám parádé a Dél-Dunántúlon

fetcroll képe

2015.08.15-ét írunk. A levegő elviselhetetlenül forró már napok óta, ám ma végre esély mutatkozik zivatarozásra. Az Estofex 1-es figyelmeztetést adott ki a Dél-Dunántúlra, köztük Kaposvárra is. Fő veszélyforrásnak a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot adták meg a lassú cellaáthelyeződésnek köszönhetően.

Délelőtt és a délután nagy részében döglött volt a légkör, ami ki is alakult a horvátoknál, az hamar szét is foszlott.

Este 7 óra magasságában aztán 2 kis cellácska alakult ki Kaposvártól DK-i irányba, ami észak felé tevődött át, ám közben robbantotta maga előtt a légkört és újabb és újabb multicellák alakultak ki. Nosza, ennek fele sem tréfa, kaptam a fényképező felszerelésemet és feltaxiztam Kaposvár egyik legmagasabb helyére, a Kecelhegyre, ahonnan tudtam, hogy tökéletes kilátás nyílik kelet felé.
Amikor felérkeztem, akkor kezdték DK felöl a zivatarok villámai megvilágítani a horizontot, de még messze voltak. Elkezdtem előpakolászni a villámfotózáshoz szükséges felszerelésemet, hogy nehogy majd a parádé közepén kelljen kapkodnom össze-vissza, ahogy szoktam.

10 perc leforgása alatt aztán egyszerre beindult a képződés tőlem keletre Dombóvár magasságában is és parádés lecsapózás alakult ki. Csapadék szerencsére nem volt, viszont 2 okta szúnyog hemzsegett körülöttem, el-el takarva az eget. Krémet természetesen otthon hagytam, minek is lenne ilyenkor nálam, jól áll neki a szekrény otthon. Nagy csapkolódások közepette elkezdtem végre fotózni, eleinte kisebb lecsapók voltak. 

Majd megjelentek a nagyvadak is.

Hatalmasat szóltak.

Fotóztam össze-vissza amit tudtam, közben még 2 másik viharvadász kolléga is megjelent és bőszen kattintgatták a masináikat, illetve egy szerelmespár is előugrott a bokorból és ádáz csókcsatát vívtak a villámok fényében. 

Később a cellák is északabbra helyeződtek, így abbahagytam a fotózást és elindultam haza, másnap várt a munka már hajnalban.

Összeségében elégedett voltam a nappal, csapadék ugyan nem esett, de a cellák gust frontjai szépen lehűtötték a forróságot és szinte dideregve mentem haza 3/4 12 magasságában.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu