Újabb erős hidegfront, itt-ott akár károkozó szelekkel

Neofita képe
Fokozat: 

Összegzés: 
A mai napot ciklongenezishez, valamint ehhez kapcsolódó délutáni hidegfront betöréshez kapcsolódó események jellemzik, melyek itt-ott heves eseményekkel is járhatnak. Elsősorban a heves szélviharok okozhatnak akár károkat is az országban, illetve ehhez kapcsolódóan heves légörvényeket (gustnado, mezociklonális tornadó) sem lehet teljesen kizárni. Ugyanakkor megjelenésük nagyon esetleges lehet, és pontos felbukkanási helyüket igen nehéz megmondani. Minden azon múlik, hogy az igen gyéren alakuló labilitás, markáns (frontális) háttéremeléssel megtámogatva, hol képes egyensúlyba kerülni az egyébként alsó és felső légrétegekben egyaránt jelentősnek mutatkozó szélnyírással. Eme erős bizonytalansági tényező miatt 0-s fokozat kiadása indokolt. Markánsabb labilitási mutatók mellett, sokkal magasabb fokozatot is megérdemelne a helyzet…
 
 
 
Részletezve: 
Hazánk egy észak-dél irányultságú, hosszúhullámú teknő előoldalán helyezkedik el a mai nap folyamán, mely képződmény csak lassan mozdul tengelyével keleti irányba. A teknőhöz kapcsolódóan országunktól északra ciklonképződés zajlik, melynek melegfronti felhőzete egyre jobban beteríti nap első felében az országot, viszont a késő délutáni órákban elér minket az azt követő markáns hidegfront is. A teknő előoldalán markáns Jet helyezkedik el, mely egyre jobban “ráfekszik” az egész országra, biztosítva ezzel a magasabb légrétegekben a fokozott szélnyírást. Viszont ezúttal az alsóbb légrétegekben is igen markáns szelek fognak tombolni, és ez teszi előrejelzésre igazán indokolttá a mai napot, úgyanis bármilyen vérszegényen is alakulnak a labilitási mutatók, a kialakuló markáns alacsonyszintű nedvességkonvergenciának, igen komoly pozitív örvényességnek, és egyéb frontális emelésnek köszönhetően komolyabb esélye van erősebb konvekció kialakulásának (támogató tényező a 30 fok körüli VT-index, értékelhető Thompsonnal párosulva) és életképesebb cellák fennmaradásának. Ilyen légköri viszonyok mellett a zivatarok nagy eséllyel fognak “bepörögni” (elsősorban jobbra kitérő) szupercellákat létrehozva, valamint ha ezek ki tudnak alakulni, akkor a mezociklonális tornádóra is esély lehet. Támogatja ezt az alsó szintek komoly szélnyírása és helikalitása, az alacsony felhőalap. Hátráltatója, hogy igen alacsony szinteken nagyon gyérnek mutatkozik a labilitás. Az igazán erős feláramlások magasabb szintekről indulnak meg. Gustnado mindenesetre ebben az időjárási helyzetben előfordulhat. Arra is nagy esély van, hogy egy szélrohamvonal fog végigvonulni az ország jelentősebb részén, bár hevessége kérdéses, de kialakulását támogatják a modellek.
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás, villámárvíz: Ezesetben ez nem jelentős veszélyforrás
-     Jégeső:  várhatóan 2 cm-t el nem érő jégeső, graupelzápor előfordulhat, így ez sem fő tényező.
-     Szélvihar:  egy-egy erősebb cellában az eleve erős alapszelet 90 km/h fölötti széllökések kísérhetik.
-     Tuba/tornádó: mezociklonális tornádó kicsi-közepes eséllyel előfordulhat ugyan, de inkább a gustnadók lehetnek jellemzőbbek. Ezek több helyen felüthetik fejüket.

We issue Category 0 because there is a slight chance that superecells form over Hungary which may cause severe events (severe wind, gustnado or tornado).

Érvényesség vége: 
2015, április 3 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu