Tavaszi villámáradat

varju96 képe
Mielőtt belevágnék a dolgok közepébe, szeretnék néhány szóban bemutatkozni a kedves olvasóknak. Varju Sándornak hívnak, 19. életévemben járok, és jelenleg gimnazista vagyok. Emlékeim szerint nagyjából 2010 óta érdeklődöm a zivatarok iránt, és ez a szenvedélyem mind a mai napig töretlenül kitart. Jogosítvány hiányában jelenleg csak viharmegfigyeléssel foglalatoskodok, melyet lakóhelyemen, a Békés megyei Okány településén végzek. 
 
Első bejegyzésemben egy tavaly májusi emlékemet szeretném felidézni, mely igen csak váratlanul érintett. Egyrészt épp gőzerővel készültem a szakmunkás vizsgámra, így nem igazán tudtam modelleket nézegetni, másrészt pedig én csak másnapra (május 20-ra) vártam érdemi eseményeket, egy hidegfront érkezése miatt.

Aztán 19-én bebizonyosodott, hogy a prefrontális konvergenciák is képesek érdekes dolgokra, főleg, ha egy kis labilitás is kerül velük átfedésbe. Szélnyírás nem volt jelentős, de mint később kiderült, ez nem is volt akkora probléma.

 Este 6 előtt pár perccel megjelent a radaron néhány záportömb, tőlem nyugati irányba. Ekkor még nem tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget, azonban néhány radarfrissülés után a dolgok kezdtek igen csak komolyra fordulni. Este 7-re már egy multicellás tömb állt össze, mely szépen-lassan haladt ÉK-felé. (Radar animáció)
(Fekete X-el jelöltem tartózkodási helyemet)

Időközben elkezdtem előkeresni a fényképezőgépemet és az állványt, majd 8 óra tájékán felültem a kerékpáromra és kitekertem a falu szélére. Nem kellett sokat várni, hogy teljesen besötétedjen, majd elkezdtem bőszen nyomogatni az exponáló gombot. A 8 másodperces záridőt kompenzálta a pulse type hatás, melynek köszönhetően órákon keresztül gyakorlatilag egyhelyben mozgott az egész rendszer, így egész jó képeket is sikerült csinálnom.

(Talán ez a képem sikerült a legjobban)

Időközben DNy-felől újabb cellák érkeztek. Nagyjából 21:30 lehetett, mikor egy rendőrautó lassított le a mellettem lévő úton. Olyannyira lelassítottak, hogy meg is álltak. Nagyjából 5 percig néztük egymást (vagyis inkább ők néztek engem, mert a rendőrautó lámpája átmenetileg megvakított), bár ők szerintem jobban meg voltak illetődve, mint én :D. Miután rájöttek, hogy nem sántikálok semmiféle rossz dologban, továbbhajtottak. Még nagyjából 30 percet  maradtam a helyemen, aztán viszont jobbnak láttam, ha inkább hazamegyek, mivel megérkezett a gust front, illetve az eső is elkezdett cseperegni. A villámtevékenység azonban továbbra sem csillapodott, így a házunk udvaráról, illetve az utcáról próbáltam fotózni.

Sikerült is még néhány „használható” képet lőnöm, aztán viszont nem volt kegyelem, és a szél mellé megérkezett a csapadék is. (Rövid idő alatt 30 mm eső esett). Visszatérve a szélre, mint ahogy a képen is látható, igen komoly kifutószél kísérte a rendszert. Az udvarunkon található barackfát gyakorlatilag kettészakította. 


Összességében tehát egy igen eredményes estét zártam, bár sajnos anyagi károkat is okozott ez a rendkívül erős multicellás rendszer. 

 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu