Sekély ciklonális mező, esetleg 1-2 heves eseménnyel

Neofita képe
Fokozat: 

Összegzés:

Hazánk, sekély ciklonális mezőben helyezkedik el, amelyet továbbra is labilis rétegződésű levegő tölt ki. Ugyanakkor, az előző napokhoz képest, a modellek fokozódó szélnyírással számolnak, így megnő az esélye a jobban szerveződött zivataroknak. Néhol szupercellás konvekció sem kizárt, bár a labilitás és a szélnyírás csak szűk szegmensekben lesz várhatóan átfedésben egymással. Ezért a zivatarok várható hevessége komoly bizonytalanságokkal terhelt. Fentiek miatt, 0-ás fokozat kerül kiadása.

Részletezve:

Nyugat-Európa felett, É-D irányultságú tengellyel egy hosszúhullámú teknő mélyül ki jelenleg, melynek előoldalán foglalunk majd helyet a következő napokban, miközben a teknő egyre jobban megközelíti a Kárpát-medencét. Előterében markáns futóáramlás (JET) is kialakul a magasban, mely napokig elegendő szélnyírást biztosít ahhoz, hogy az alsó légrétegekben egyre magasabbra szökő hőmérsékletet is figyelembe véve, valamint a paraméterek megfelelő szinkronja esetén, akár szupercellás zivatarok legyenek vendégeink több ízben is. Természetesen szükség lesz mindezekhez elegendő nedvességre és trigger hatásra is, és jelenleg úgy tűnik, ezen utóbbi feltételek a következő napokban többször teljesülhetnek majd.

A szerdai nap folyamán egy rövidhullámú teknő nyúlik be észak felől országunkba, ami elsősorban markáns pozitív örvényességi advekcióval, ill. némi hidegadvekcióval támogatja a feláramlásokat. Talajszinten ugyanakkor markáns nedvesség-konvergencia épül ki várhatóan, ami szintén támogatólag fog közreműködni a konvektív folyamatokban. A nedvességi viszonyok ideálisnak mondhatóak, bár némi kiszáradás is látszik a pszeudo-tempeken, ami segíthet hevesebb kifutószél, ill. jégeső kialakulásában - a viszonylag magas (700-1400 J/kg) labilitást és fokozódó szélnyírást is számításba véve. A konvekció típusa egyaránt lehet multicellás, de néhol akár szupercellás is, bár a modellek szerint a szélnyírás kvázi a labilitás mögött „kullog”. A zivatarok már a délelőtti óráktól megjelenhetnek és a nap nagy részében lehet rájuk számítani elsősorban keleten (és este drasztikusan csökkenő eséllyel: a fölénk húzódó gerinc és az ezzel együttjáró felső troposzférikus melegedés miatt). A cellák összeállhatnak nagyobb rendszerekké is, mert a 0-2,5 km-es szélnyírásvektorok irányultsága valamint a háttéremelési tényezők ezt támogatják. A hevesebb zivatarok az ország déli, illetve főleg keleti tájain bukkanhatnak fel. De, ahogy a kiadott fokozat is sugallja, van arra is esély, hogy az országban heves időjárási esemény nem lesz a mai nap folyamán.

Veszélyforrások:

- Felhőszakadás, villámárvíz: Az előző napokhoz képest kisebb esélye van villámárvíznek a gyorsabb cellamozgások miatt, de rövid idő alatt még így is összejöhet 20-30 mm körüli, vagy afeletti csapadék - lokálisan.

- Jégeső: A jégszemek mérete várhatóan nem éri el a 2 cm-t, kivéve szupercella esetén.

- Szélvihar: Szintén szupercellás esetekben haladhatja meg a heves fokozatot (90 km/h –t).

- Tuba/tornádó: Mind mezociklonális, mind nem-mezociklonális tubának / tornádónak kicsit az esélye, de utóbbira a kísérleti paraméterünk szerint pl. sokkal több, ugyanakkor nem árt fenntartásokkal kezelni. Vélhetően nem sok helyen fordulnak majd elő.

Érvényesség vége: 
2016, június 16 - 03:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu