Néhol előfordulhat ma heves esemény

Neofita képe
Fokozat: 

Összegzés:
Észak felé lassan távolodó hidegörvény, nyugat felől közelítő teknő közös áramlási rendszerébe kerül Magyarország a mai nap folyamán. Elsősorban az ország középső harmadán, de kisebb számban máshol is zivatarok pattanhatnak ki, amelyek akár heves eseményekkel, esetleg villámárvizekkel járhatnak. Emiatt 1-es fokozatú előrejelzés kerül kiadásra.
 
 
Részletezve:
Hazánktól ÉK-re egy gyenge hidegörvény tartózkodik továbbra is, amely majd az esti óráktól távolodik el északi irányba. Mindeközben Nyugat-Európa felől egy hosszúhullámú teknő közelít, melynek köszönhetően az alapáramlás egyre inkább átvált déliesbe. Ez utóbbival egyúttal egyre labilisabb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. 30 fok fölé emelkedő VT index, 1500-2500 J/kg CAPE (ECM-ben a nagyobb értékek), igen magas ekvipotenciális hőmérséklet és Thompson index jellemzi majd a légkört, mindezzel csúcsra járatva az eddig se könnyen viselhető fülledtséget. A magas labilitáshoz éppen elegendő mértékű nedvesség párosulhat ahhoz, hogy az országban a szombati naphoz viszonyítva több zivatar pattanhasson ki. A 36 mm körüli kihullható vízmennyiség a lassú cellamozgásnak, és az esetleges orográfiai hatásoknak köszönhetően, megfelelő terepviszonyok mellett villámárvízet okozhat. Mivel a 0-3 km-es nedvesség éppen határon mozog, és magasabb szinteken is több helyen és időben komolyabb kiszáradás látszik, ez megnöveli az esélyét a komolyabb szélviharoknak és a nagyobb szemű jégesőknek is. Szélvihart erősítő tényező a magasnak mondható DCAPE és harmatpont deficit. Utóbbi száraz légzuhatagok lehetőségét veti előre. Jégesővel kapcsolatban kiemelhető, hogy a CAPE jelentős része esik a jégnövekedési zónába, de a nedves hőmérséklet 0 fokos szintje kicsit magasan helyezkedik el. A zivatarok mellé alacsony szélnyírás társul, így szervezettebb rendszereknek kicsi az esélye, bár némi szerveződést segíthet a nap első felében a nyugatról kelet felé terjeszkedő pozitív örvényességi mező, majd az esti órákban kifejezettebbé váló alacsony szintű nedvesség konvergencia, illetve ekkor északon némi magas szintű jet-divergencia lehet jelen. Ezen tényezők miatt a konvekció éjszakába nyúlóan kitarthat akár. Amennyiben az ECM magasabb CAPE értéi valósulnak meg, úgy esélye lehet olyan, ún. pulse-type zivataroknak is (a multicellásokon túl), melyek egycellás tulajdonságuk ellenére a fenti heves kísérőjelenségekkel járhatnak.
 
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás/villámárvíz: megfelelő terepviszonyok mellett a hirtelen lezúduló csapadék (30-50 mm) villámárvizet okozhat
 
-     Jégeső: hevesebb zivatarok jégesővel járhatnak, ahol a jégátmérő elérheti 2 cm-t, esetleg kicsivel meg is haladhatja.
 
-     Szélvihar: lokálisan a legerősebb széllökések elérhetik a ~90 km/h-t.
 
-     Tuba/tornádó: minimális az esélye a mai nap folyamán.
 
 
 
Kiadva: 2014.08.03 10.30
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)

Érvényesség vége: 
2014, augusztus 4 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu