Markáns hidegfront előtti konvektív események, bizonytalanságokkal

Neofita képe
Fokozat: 
Összegzés:
Hazánkat É-ÉNY felöl, egy hosszan elhúzódó, Európát lassan kettészelő frontálzóna közelíti meg, mely előtt tovább fokozódik a vasárnapi napon a forróság. Ugyanakkor a felettünk található légoszlop egyre labilisabb és megfelelő nedvességgel párosulva, a ma már kifejezettebb háttéremelési tényezők akár heves zivatarokat is létrehozhatnak. A fő bizonytalansági faktor az említett nedvességnek a mértéke a légkörben, de várhatóan a késő délutáni, esti óráktól ez a tényező is megfelelő lesz ahhoz, hogy hevesebb zivatarok, sőt akár zivatarrendszer(ek) alakuljanak ki. Ezek DNY-ról ÉK felé haladva az ország több pontján viharos széllel, akár nagyobb szemű jégesővel járhatnak, ezért 1-es fokozat kiadása indokolt.
 
 
Részletezve:
A magas-légköri viszonyok eddigi gerinc helyzetéből adódó, alapvetően száraz időjárást, ma már egy nyugatról közelítő hosszúhullámú teknő, sokkal labilisabb légköri viszonyai határozzák meg. A teknő előterében tovább folytatódik az elmúlt napokban kifejezettebbé vált forró levegő beáramlása, ugyanakkor ennek egyre nagyobb lesz a nedvességtartalma, és főleg a magas légrétegekben semmi akadály nem ütközik a zivatarok kialakulásába. Sőt egy DNY-ÉK tengelyű MNSZ-en belül további nedvesség advektálódik fölénk a hullámot vető hidegfront előtt, mely emelt konvekciót nagy valószínűséggel mindenképp elindít majd több helyen. Ugyanakkor a zivatarok kialakulásánál fontos szerepet játszó alsó légrétegek nedvessége már bőven hagy kivetni valót maga után, főleg a késő délutáni órákig, így előfordulhat, hogy eddig az időpontig max. a magasabban fekvő helyek fölött, orografikus rásegítéssel préselhet ki magából a légkör néhány zivatart. Estéhez közeledve az alsó szinteken egyre kifejezettebb nedvesség konvergenciák, valamint DNY felől érkező (rövid hullámú teknők generálta) pozitív örvényességi magok, markáns JET-szintű divergens zónák rásegítésével, komoly konvekciós eseményeket indítanak be vélhetően a már nedvesebb környezetben. A modellek jelenlegi állása szerint (mely pontos forgatókönyv tekintetében még módosulhat) valószínűsíthető egy Horvátország felől kifejlődő zivatarlánc a délutáni óráktól, valamint Szerbia felől is (C)MKR indulhat el. A két zivatarrendszer a későbbiekben akár összekapcsolódva komolyabb szélrohamvonalként száguldhat végig az ország jelentős részén. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a zivatarrendszerek kialakulásának pontos helye és ideje, valamint útvonala is erős bizonytalanságokkal terhelt. A zivatarok közé a 10-15 m/s-os, 0-6 km-es szélnyírásnak köszönhetően szupercellák vagy hibrid cellák keveredhetnek ugyan, de zömében a komolyabb multicellás konvekció lesz jellemző. Ezek kialakulását 1000-2000 J/kg (néhol efölötti) felhalmozódó potenciális energia várja szeretettel egyéb, kiemelkedően magas labilitási mutatókkal (úgy mint pl. 40 fok fölötti Thompson, 30 fok fölötti VT, -6,-7 fok körüli BLI index, stb.). A zivatarok, zivatarrendszerek akár a reggeli órákig beleszólhatnak hazánk időjárásába. Már csak annál is inkább, mert a nap nagy részében a konvekció emelt formában jelentkezik (így szimplán az alsó szintek korlátozott nedvesség tartalmának vizsgálata becsapós lehet…).
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás, villámárvíz: lokálisan előfordulhat rövid idő alatt lehulló, 30 mm-t meghaladó csapadék, de várhatóan nem lesz jellemző, így összességében (domborzati viszonyokat is figyelembe véve), kicsi a villámárvíz esélye.
 
 
-     Jégeső: szupercelláktól függetlenül is, a magas labilitásnak köszönhetően előfordulhat 2-3 cm-es szemekből álló jégeső, esetleg szupercellák közelében kicsivel nagyobb is, de vélhetően nem elérve a szignifikáns jégméretet (5cm-t).
 
 
-     Szélvihar: fenti forgatókönyv megvalósulása esetén legfőbb veszélyforrás az ország több pontján kialakuló viharos szél >90 km/h, akár lokálisan 100 km/h fölötti széllökesekkel is „fűszerezve”.
 
 
-     Tuba/tornádó: kialakulásuk jelen helyzetben kevésbé valószínű (persze teljesen kizárni nem lehet). Légörvények közül talán Gustnado —ra van kifejezettebben esély.
 
 
Kiadva: 2015.06.14 9:30
 
Készítette: Neofita

A formation of a mesoscale convective system (MCS) is probable which can cause large hail (between 2cm and 5cm) or/and strong windgusts (between 90 and 120 km/h) or/and heavy rainfall over a smaller part of Hungary.

Érvényesség vége: 
2015, június 15 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu