Május végi attrakció

fetcroll képe

2016 eddig nem igazán kényeztetett el konvektív szempontból itt a déli peremvidéken, ezért is figyelgettem már jó ideje kiéhezve a modelleket a vasárnap délutáni-esti akcióról. Labillitás az volt egy adaggal, szélnyírás ugyan csak éppenhogy (vagy nem) kedvezett volna egy-egy szupercella létrejöttéhez, viszont a nedvesség a nap nagy részében hagyott kívánnivalót maga után, a modellek szerint az esti óráktól érkezett volna csak meg.
A szupercellás srácok 1-es figyelőt adtak ki heves zivatarra, amibe Kaposvár is beletartozott. Érdekes módon az Estofex nem említette meg a térséget, sokkal inkább Dél-Németországot, ahol nagy jégesőre, szélviharra és sok csapadékra figyelmeztettek. (Egyébként ott a délután folyamán tényleg szép eksön volt, voltak helyek, ahol óriási pusztítást vittek végbe a szupercellák)

A nap nagy részében felhő alig volt az égen, piszkosul meleg volt, csak úgy dőlt rólam a víz, ha 5 liter folyadékot nem vettem magamhoz, akkor egyet sem.
Délután fél öt  felé kezdett el éledezni a légkör tőlünk dny-ra, ám ekkor még csak a határon kívűl voltak kisebb cellácskák.

Aztán szépen megerősödtek és célba vették az országot.

Az egyik komolyabb tömb Dél-Somogy felől Kaposvárt vette célba.

Nem vártam tovább, kocsiba pattantam és kiszáguldottam Kaposújlakra, ahol a reptér mellett jó kilátásom nyílt dny felé.
Kis idő elteltével kezdett kirajzolódni a cella, ekkor így nézett ki.

Mintha falfelhőt is növesztett volna.

Radarkép.

Egyre közeledett, szinte már fölém is ért. Szépen szórta a lecsapókat.

Megérkezett.

Kicsit legyengülve ért hozzám, látszik is a radaron.

Heves kifutószél és erős zápor kísérte, majd elvitte az autót a szél. Sok csapadékot nem adott, jég nem volt és sajnos igen hamar tova is állt, inkább látványosra sikeredett, mint veszélyesre. Mindösszesen 2 mm esőt dobott le a szomjazó földekre. Szép, volt, jó volt, látványos volt, egynek elment, nem vagyok elégedetlen, de már érdeklődéssel vegyes izgalommal figyelem a holnaptól (kedd) kezdődő időszakot, ugyanis egész hétre várható akció.
Még kettő kép  a végére, szépen villogott.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu