Hullámzó front mentén MKR-ek, marginálisan szupercella nagy bizonytalansággal

szupercella.hu képe
Fokozat: 
Valid: 2017.09.11 10:00 UTC - 2017.09.12 06:30 UTC
Érvényes: 2017.09.11 10:00 UTC - 2017.09.12 06:30 UTC

Összegzés:

A délutáni/esti órákban egy hullámzó, jelenleg veszteglő frontrendszer éri el hazánkat, mely jelentős bizonytalanság (!) mellett főként az esti óráktól mezoléptékú konvektív rendszer(ek) (MKR) kialakulását eredményezheti (D-DK felől), ám ennek hevessége, kialakulásának pontos helye és szervezettsége körül is van jócskán bizonytalanság, ám egy "high end" szcenárió esetén a nagyobb területet is érintő szélvihar (~90 km/h) és esetleg marginális villámárvízek kockázata fokozott veszélyt hordozhat magában. Nem lehet teljesen kizárni izolált szupercellás konvekció megjelenését sem, noha számos tényező gyengíti esélyét. Mindazonáltal az esetlegesen kialakuló szupercellák gyorsan beleolvadhatnak a zivatarhalmazokba, így az is kétséges, milyen mértékben képesek heves események előidézésére. A fentiek fényében egy nullás konvektív előrejelzés kerül kiadásra amellett, hogy a helyzet egyaránt elmozdulhat egy gyenge 1-es, vagy épp egy felkiáltójeles fokozat felé.

Részletezve:

Egy Ausztriában hullámzó, ott jelenleg inkább melegfrontként viselkedő frontrendszer befolyásolja hazánk időjárását az elkövetkező két napban. A front csak lassan indul meg kelet felé, holnap reggelig az ország középső részéig fog eljutni. Előtte erőteljes délies áramlást biztosítva meleg-nedves szállítószalag (MNSZ) tevékenykedik már jelenleg is, a fronttal együtt ez is lassan kelet felé fog mozdulni. A magasban egy leszakadó hideg örvény közelít délnyugat felől, amely keleti peremével az esti órákban ér az ország déli része fölé, határozott hideg- és örvényességadvekcióval, amely kifejezetten támogatólag lép fel a konvektív folyamatok szempontjából. Mindehhez ugyanakkor mérsékelt labilitás társul a modellek szerint, a talaj alapú konvekció szempontjából lényeges SBCAPE értékek jellemzően 500 J/kg alatt maradnak napközben (csak helyenként haladják meg az ECMWF szerint), és éjjel sem várható számottevő - az emelt konvekció szempontjából érdekes - MUCAPE (a GFS sem különbözik lényegesen ebben, legfeljebb némileg más területi eloszlásban). A labilitásra inkább a magasabb, de nem kifejezetten magas (35-37 fokos) Thompson-indexek utalnak, azok is főleg az éjszakai órákban. Az MNSZ hatására ugyanakkor napközben jelentős, 50-100 J/kg körüli konvektív gátlás (CIN) is kiépül, ami tovább csökkenti a talajalapú konvekció esélyét. 
A szélnyírási értékek mindazonáltal jelentősek, 20-25 m/s-os 0-6 km-es, 10-15 m/s-os 0-2,5 km-es értékekkel lehet számolni, ráadásul a helikalitás sem elhanyagolható, nem kis területen a 200 m2/s2-es értékeket is meghaladja. A korábban említett gátló folyamatok (kis labilitás, nagy CIN) miatt azonban erősen kérdésessé válik, hogy a nyírási feltételek mennyire realizálódhatnak. Mindent összevetve nem lehet teljesen kizárni egy-egy szupercella kialakulását, amelyek azonban gyorsan beleolvadhatnak a kialakuló zivatarhalmazokba vagy rendszerekbe. Amely zivatarrendszerek megjelenését éppen a már ecsetelt markáns nagyskálájú folyamatok (azaz a front konvergenciája, a magassági teknő támogatása, illetve az MNSZ nedvességutánpótlása) valószínűsítik az esti óráktól először a déli országrészben, majd a kialakuló rendszer(ek) észak felé haladva az ország belsejében is tevékenykedhetnek. 

Veszélyforrások:

  • Szélvihar: Egy jól szervezett zivatarrendszer (MKR -esetleg bow echós kitüremkedéssel/beágyazott szupercella) akár a heves kategóriát súroló szélvihart is produkálhat.
  • Jégeső: a nap folyamán nem ez a jelenség lesz az elsődleges veszélyforrás!A jégszemek átmérője várhatóan 2 cm alatt marad.
  • Villámárvíz: Annak ellenére, hogy jelentős a cellák áthelyeződési sebbessége, egy MKR kialakulása és/vagy egy konvergencia mentén tartósabban fennálló konvekció esetén egy-két helyen nem lehet kizárni kialalkulásukat az esti, éjszakai órákban.
  • Mezociklonális tornádó: Egy izolált és hosszabb életű szupercella estén a kedvező alacsonyszintű helikalitási viszonyok potenciálisan magukba hordozhatják a mezociklonális tornádó létrejöttét, azonban mivel a forgó zivatarok létrejötte is kérdéses, így várhatóan e jelenség kialakulásának esélye is rendkívül alacsony.

We issued Category 0, mainly because of the possibility of MCS development supporting marginally excessive rainfalls or wind gusts around 90 km/h. Supercells can only marginally form due to some inhibitive conditions (though large deep layer shear and significant SRH would support stronger low level mesocyclones!). The present convective situation is very uncertain!

Írta: Kalman & Devilstorm
 

Érvényesség vége: 
2017, szeptember 12 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu