MKR, délen és a Tisza vonalában 1-2 szupercella

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Összefoglalás:

Hazánk időjárását továbbra is a térségünk felett húzódó hullámzó frontrendszer alakítja, mely a nap során kedvező feltételeket teremt heves multicellás (főként a déli megyékben és a Közép-Tisza vidéken akár szupercellás konvekcióval) zivatarok kialakulásához. Bár némi bizonytalanság felmerül a modell kimeneteket vizsgálva, de várhatóan egy MKR is létrejön majd a Tisza vonalában, mely ÉK-i irányba fejlődik tovább. Az előző naphoz képest kedvezőbbek a szélnyírási viszonyok, viszont a mérsékeltebb labilitási paramétereknek köszönhetően egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.
 
Részletezve:
 
Nyugat-Európa felett húzódó középtroposzférikus hosszúhullámú teknő déli oldalán a következő 24-36 órában egy magassági hidegörvény fűződik le (500 hPa-on a hajnali óráktól már jelentős hidegadvekciót okozva), mely várhatóan a következő napok időjárásának egy meghatározó eleme lesz. Az örvényhez 300 hPa-on egy enyhén ciklonálisan görbült jet-mag is párosul, ami már jelentős mértékben megnöveli a szélnyírási viszonyokat (15-20 m/s körüli 0-6 km-es nyírás) hazánk területén. Tegnap még felettünk húzódó markáns MNSZ fokozatosan keleti irányba húzódik, de főként az ÉK-i, K-i területek felett még jól azonosítható lesz a délelőtti órákban, biztosítva hő- és nedvességtranszportot. A felszínen az éjjeli, hajnali órákban érkező talajfront hozzávetőlegesen a Tisza vonalában megtorpan, így a néhány óráig fennálló kvázi-stacionárius nedvességkonvergencia és később a magasabb szinteken érkező markáns rel. örvényességi mező valamint jet divergencia kedvező feltételeket biztosít a zivatarképződéshez. Várhatóan a késő délelőtti órákban egy jelentősebb mezoléptékű zivatarrendszer épülhet ki (1-2 beágyazott HP szupercellával), melynek erejét némileg befolyásolhatja a hajnali órákból visszamaradt „konvektív törmelék”.

Labilitási viszonyok az előző naphoz képest szerényebbnek bizonyulnak (1000-1400 J/kg SBCAPE főként a Tiszántúlon; 400-700 J/kg SBCAPE DNY-D-i határvidék környéke), ám a kedvezőbb szélnyírás hozzájárul a heves kísérőjelenségek kialakulásához. A továbbra is magas kihullható víz (36-40 mm) és egy adott pont feletti esetleges többszöri cellaáthelyeződés, megfelelő terepviszonyok mellett magában hordozza a villámárvizek kockázatát (főként a kialakuló MKR területén). Szupercellás konvekció szempontjából elsősorban a Közép-Tisza vidék és a  déli (DNY) területeket lehet fókuszpontként megjelölni, ahol a kedvező szélnyírási és helikalitási (100-150 m2/s2 0-3 km) viszonyok egybeesnek a labilitással és háttéremeléssel. E területeken akár egy-egy hosszabb életű szupercella is létrejöhet vagy besodródhat (délen).
 
Veszélyforrások:
 
- Villámárvíz: Felhőszakadásokból akár >40 mm feletti csapadék is lezúdulhat, mely villámárvizek kialakulásához vezethet.

- Szélvihar: Tegnapinál mérsékeltebb deltaThetaE és harmatpont depresszió értékek ellenére az erősebb multicellák ill. szupercellák környezetében 90 km/h feletti széllökések is előfordulhatnak (kis valószínűséggel ~100 km/h).

- Jégeső: A jégnövekedési zónában felhalmozódó labilitás és a 0 fokos nedves hőmérséklet szintje alapján a jégszemek átmérője várhatóan nem haladja meg a 3 cm-t (esetleg szupercelláknál fordulhatnak elő nagyobb jégszemek, de ezek várhatóan nem érik el a szignifikáns méretet).

- Tornádó: LCL szint kivételével az alacsony szintű szélnyírás és helikalitás nem kedvez mezociklonális tuba vagy tornádó létrejöttéhez.
 

Készítette: Devilstorm (Viharvadászok Egyesülete)
 

Summary:

We issued category 1 for severe  thunderstorms with damaging wind gusts (90 km/h), flash floods and severe hail (2-3cm) over Hungary, mainly to the east of the River Danube. One or two supercellular storm possible near the southern border of the country and embedded in the eastern MCS.

Érvényesség vége: 
2014, július 10 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu