Lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, villámárvíz esélyével

Neofita képe
Fokozat: 

Érvényes: 2015.06.06 06.00

Összegzés:

Előző napokhoz hasonlatosan a Kárpát-medence időjárását továbbra is labilis rétegződésű levegő tölti ki, amely kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. A gyenge szélnyírási viszonyokkal jellemezhető légkör elsődleges veszélyforrása a lokálisan, rövid idő alatt lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, mely megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet okozhat. Elsősorban ennek a tényezőnek köszönhetően 1-es fokozat kiadása indokolt.

Részletezve:

Talajszinten sekély ciklonális mező jellemzi hazánk időjárását, és amíg a felső troposzférát továbbra is hideg levegő tölti ki az elmúlt napok hidegörvényének maradványaként, addig az alsó légrétegben kellően magasra emelkedik a hőmérséklet. Mindezen tényezők összességében megemelik a vertikális hőmérsékleti gradienst (VT = 27-28 fok).

Emelő tényezők közül a ciklonális mezőket jellemző alsó szintű nedvességkonvergenciák valamint pozitív örvényességi mezők emelhetők ki, melyeknek pontos térbeli elhelyezkedésében jelentős bizonytalanság van (lásd az Alföld területén éjjel óta tartó konvekciót, melyet nem igazán jeleztek előre a modellek ebben a formában), így nehéz megmondani, pontosan mely területre korlátozódnak a konvektív események a nappali órákban. Ezúttal legkevésbé támogatott területnek viszont ÉK tűnik, ahol a nedvességgel is gondok lehetnek, máshol szórványosan bárhol előfordulhat zápor, zivatar, főleg az ország déli felén. A folyamatokat kisebb területekre koncentrálódó magas szintű divergencia (főleg Dny-on) is támogathatja. A 0-6 km-es szélnyírás, szupercellás konvekcióhoz nem lesz elegendő, így többnyire egycellás, valamint multicellás zivatarokra számíthatunk.

Napközben a labilitás, a modellek alapján elegendőnek tűnik hevesebb események kialakulásához: az SBCAPE értéke a nap folyamán lokálisan az 1600 J/kg-os értéket is elérheti. Ennek egy jelentősebb része a jégnövekedési zónába esik, miközben a nedves hőmérséklet nulla fokos szintje is (nagyvonalakban) támogatja jégeső kialakulását. A jégszemek mérete várhatóan viszont nem haladja meg a 2 cm-t, bár lokálisan megközelítheti. A delta ThetaE és a 2m-es harmatpontdeficit az ország keleti részében késő délután kis valószínűséggel eléri majd azt az értéket, amelynél hevesebb kifutószelekre számíthatunk, de a legerősebb széllökések várhatóan a hevesnek számító 90 km/h alatt maradnak.

A gyenge szélnyírásos környezet és a lassú cellaáthelyeződés, illetve a konvergenciákon rendre kipattanó zivatarok, 30 mm körüli kihullható vízmennyiséget is figyelembe véve támogatják a villámárvíz kialakulását, mely megfelelő terepviszonyok mellett hegységeinkben és nagyvárosainkban gondot okozhatnak.

Veszélyforrások:

• felhőszakadás, villámárvíz: Ez ma tehát az elsődleges veszélyforrás. Az országban akár több helyen is 30 mm feletti csapadék hullhat rövid időn belül, ezzel villámárvizeket okozva.

• jégeső: fentebb leírtak tükrében jégeső ugyan több helyen is előfordulhat, de a jégszemek mérete várhatóan 2 cm alatt marad, illetve csak néhány helyen közelítheti azt meg.

• szélvihar: az ország keleti részében kis valószínűséggel kialakulhatnak hevesebb kifutószelek a zivatarok környezetében, de a heves kategóriát várhatóan nem érik el.

• tuba/tornádó: Az előző napokhoz hasonlatosan nem-mezociklonális tuba továbbra is előfordulhat, főleg DK-en, de összességében egyre kisebb eséllyel, mezociklonális légörvények viszont szinte teljesen kizártak a várt szélnyírási és helikalitási értékek mellett.

Készítette: Neofita

Érvényesség vége: 
2016, június 6 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu