IV. Viharvadász találkozó

Neofita képe

Negyedik alkalommal került megrendezésre az immáron hagyományosnak nevezhető viharvadász találkozó, aminek ezúttal a budapesti Lurdy ház adott otthont. A szép számú jelentkezők közel 85%-a tette tiszteletét a rendezvényen, melyet ezúton is nagyon köszönünk.

Az előkészületekbe Gbond napszemüveges divatbemutatója lopott vidám perceket. Igazából egyáltalán nem zavarta, hogy aznap a Nap nevű tűzgolyót még csak látni sem lehetett… Persze, ez csak vicc, valójában szebb időt kívánni sem lehetett a találkozó napjára, így e kis mementó abszolút megállta a helyét.

Az előadások sorát Kovkor nyitotta meg, aki a megújult, 5 éves szupercella.hu tiszteletére megemlékezett a múltról, boldogan ünnepelte a jelent, és előrevetítette a jövőt, még ha ezt nem is üveggömbjéből próbálta megtenni, hanem a várható fejlesztések előzetes fényének ragyogásában.

A múlt egyik kétségkívül legjelentősebb mozzanata volt, amikor Ők ketten, Anarkival  felhagyva régi AKEV-es múltjukkal, közös tervet kezdtek szövögetni az akkor még két fős szupercellás stábbal. Ez a létszám azóta 9 főre bővült, és továbbra is várjuk a megszállott zivatarimádó embereket, akik úgy érzik akár fejlesztésben, akár bloggerként, akár más módon hozzá tudnának tenni az Egyesület tevékenységéhez néhány puzzle darabkát.

Mielőtt tovább mennénk, muszáj megemlékezni a találkozó kétségkívül legfiatalabb résztvevőjéről, Kolláth Áronról, aki 6 éves fejjel, az apukáját is megszégyenítő verbális előadássorozatokat tartott gyakorlatilag minden felmerülő témában, és természetesen csak is az előadások szünetében, ahogy ezt egy jól nevelt viharvadászhoz illik.
Mindenesetre többen is joggal érezhettük, hogy megszületett az igazi Storman utód, aki vérprofin fog bármikor a média reflektorfényében pompázni, s közben szakmailag alázni minden résztvevőt, aki úgy gondolja, tud valamicskét is a heves zivatarok működéséről. Leendő karrierjéhez ezúton is sok sikert kívánunk.

Második előadóként KaLman vezette be a nagyérdeműt a magyarországi jégeső elhárítás (katonailag is szigorúan őrzött) rejtelmibe, melynek részét képezte a titokzatos vortex generátor is, melyről sikerült ugyan képet szereznünk, de ezzel nem kicsit tettük kockára fizikai épségünket, és azóta is remegő kakaós bögrével a kézben várjuk esténként, hogy mikor tör ránk az FBI/CIA/NCIS vagy valami hasonló csoportosulás…

A szigorúan őrzött dokumentumokból hírmorzsákat csepegtetett az előadás végén Molnár Károly tapasztalt meteorológus is, aki több témával egyetemben, itt is hasznos kiegészítésekkel fűszerezte az előadást. Sajnos holléte a találkozó óta ismeretlen, így csak bízni tudnunk benne, hogy nincs szignifikáns összefüggés az általa elmondottak és eltűnésének ténye között.

Következő előadásban Storman foglalta össze a 2012-es év jelentősebb zivataros eseményeit melyhez több ízben is a tőle megszokott profi magyarázatokkal és illusztrációkkal tette tisztába, mi is a különbség holmi mezei zivatar valamint egy igazi szupercella között.

A délelőtti előadások méltó zárása volt Kolláth Kornél prezentációja a műholdképek konvektív helyzetekben történő alkalmazásáról. Nyugodtan mondhatom, sok új dolgot sikerült Tőle megtanulnunk. Profi magabiztossággal zavarta le az előadást miközben a kisfiát is szemmel tartotta: csak annyi volt kissé különös, hogy Áron kisfia miért emelget időnként nagybetűs szöveggel teletűzdelt táblákat a magasba apukája felé, a leghátsó sorból. De azt hiszem ez már örökre az Ő titkuk marad.

Rövid ebédszünet után Micimackó, „alias” Mirk Tamás, képzett viharvadászunk mesélte el legapróbb részletekbe menően, hogyan kell egy profi time-lapse videóban felvenni a szupercellák születését, és fejlődésének fázisait. Sajnos arra nem volt kielégítő válasza, honnan lehet vásárolni 1-2 ilyen „szupervihart”, de alernatívaként mindenképp jó megoldásnak tűnt a bárányfelhők fényképezése is, mert ott legalább tuti nem csap az állványba a villám, viharvadászat közben.Itt említeném meg egyúttal, ha már a veszély szóba került, hogy Derick főfelügyelő nem kevesebbre vállalkozott a következő előadásban, mintsem, hogy tiszta (eső)vizet öntsön a pohárba arra vonatkozóan, mi is a különbség a figyelmeztetés és a riasztás között, és hogyan kell egy-egy éles helyzetben ezeket értelmezni az OMSZ honlapján. Úgy gondolom küldetésének maradéktalanul eleget tett előadásával, miközben sok más hasznos dolgot is felfedett előttünk.

Ezután Goda Zoltán próbált megijeszteni minket vörös lidércekkel, és hasonló égi tüneményekkel, gondolom abban a hitben, hogy végre sikerül Neki szétoszlatni a találkozó résztvevőit, de a sokat tapasztalt hallgatóságnak ez még nem volt nyomós indok a távozásra. Mindenesetre érdekes előadásában sokat megtudhattunk ezekről az égi jelenségekről, azoknak észlelési és fotózási lehetőségeiről.

Zárásképpen nem maradhatott el a nemrégiben végzett, képzett viharvadászok okleveleinek átadása sem. Aki nem tudta a helyszínen birtokba venni eme nem mindennapi elismerést, Náluk valószínűleg a postás fog hamarosan kétszer csengetni. Az egyszeri csengetés miatt felmerülő reklamációt nem áll módunkban elfogadni: nevünket megváltoztatjuk, címünket leradírozzuk a google map-ről, és a felmarkolt millióinkkal álnéven fogunk az USA-ban tornádókat kergetni. Mindenképp küldünk majd pikáns F5-ös fotókat a hűséges követőinknek.

Az előadások után kvázi szintén hagyományőrzés címszóval sor került egy kis eszem-iszom, dínom-dánomra is, melyen ugyan szánom-bánom, de nem tudtam már részt venni.

Devilstormmal együtt inkább stílusosan „levadásztuk” hazafelé jövet vonatból az ország aznapra jutó, egyetlen multicellás zivatarját, ami a Mátra fölött ólálkodott, s közben meg is beszéltük, jó lenne, ha nem ez lenne idén az utolsó közös vadászatunk….

Azt hiszem kijelenthetjük, hogy eddig ez volt a legjobb viharvadász találkozó, mind a jelenlevők számát, mind a fantasztikus előadásokat illetően.

Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani az előadóknak:
Kovács "kovkor" Kornélnak
Csirmaz "kaLman" Kálmánnak
Molnár "Storman" Ákosnak
Mirk "Micimackó" Tamásnak
Kolláth Kornélnak
Csonka "Derrick" Tamásnak
Goda Zoltánnak

A szervezésért és a rengeteg papírmunkáért pedig Herédi Ágnesnek.

Az előadások anyagait regisztrált felhasználóink hamarosan megtalálhatják a Tudomány menüpontban.

Találkozunk a következő Viharvadász Találkozón! :)

Neofita
 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu