Hidegfront villámárvíz esélyével, MKR-el, esetleg 1-2 szupercellával

Neofita képe
Fokozat: 

Összegzés

Mai nap folyamán hidegfront éri el az országot északnyugat felől, melyhez kapcsolódóan záporok, zivatarok kialakulására nyílik lehetőség. Az elsődleges veszélyforrás a rövid idő alatt lehulló jelentősebb mennyiségű csapadék, mely megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet okozhat. A labilitás és a szélnyírás (valamint ezek megfelelő összhangja) terén elég sok a bizonytalanság, de nem lehet kizárni 1-2 rövidebb életű szupercella létrejöttét sem, melyek a heves kategóriát megközelítő jelenségeket okozhatnak. Az 1-es fokozat azonban elsősorban a villámárvíz lehetősége miatt lett kiadva, különben kb. egy 0-s fokozatot érdemelne a mai nap a jelentős bizonytalanságok miatt. Összességében, heves események az említett jelentős csapadékon túl, csak kicsi eséllyel várhatók.

Részletezve

Hazánktól nyugatra egy hosszúhullámú teknő helyezkedik el, melyhez tartozó hidegfront a délelőtt folyamán el is éri az országot (talajszinten). Ugyanakkor a magasban a front jelentősen lelassul, kvázi stacionárissá válik, és az ország keleti felében hosszú ideig (holnap még vissza is hullámzik) rányomja bélyegét az időjárási eseményekre. A lassulást a DK-i területek felett menet közben végbemenő sekély ciklonális tevékenység okozza.
Szintén holnapi nap folyamán a teknőről egy hidegcsepp leszakadása is várható, mely azonban igen gyorsan elindul a mediterráneum irányába, így sokáig nem lesz majd vendégünk.

A hidegfronthoz tartozó felhőzet már jelenleg is hazánk felett tartózkodik, melyet egy jelentősebb pozitív örvényességi mező kormányoz szép lassan ki az országból, miközben egyre közelebb húzódik hozzánk egy (későbbiek folyamán) tőlünk északra elhelyezkedő Jet jobb belépő zónája, mely majd szintén komolyabb emelési tényezőt szolgáltathat a későbbi zivatartevékenységhez. A két tényező közötti átmeneti időben a nap első felében komolyabb konvekció még nem látszik, bár a lassan araszoló nedvességkonvergencián délnyugaton nem lehet teljesen kizárni. A jelenlegi, nyugati határainknál lévő gyenge rendszer heves eseményeket várhatóan nem fog okozni komolyabb labilitás hiányában.

A nedvességi viszonyokkal nem lesz gond az előre jelzett időtartamban (kedd reggelig), sőt az idő előre haladtával egyre inkább gátolni fogja az izolált konvekció lehetőségét a nedvességgel egyre inkább telített légoszlop. A komolyabb zivatartevékenységet szintén gátolja majd az a komoly konvektív tiltás, ami szinte a teljes időtartamban megjelenik a modellekben, és mely a folyamatosan felettünk tartózkodó felhőzetnek is köszönhető. A konvekció így elsősorban emelt formában jelentkezhet, de a GFS szerint ehhez nem túl vérmes labilitás párosul (néhány 100 J/kg), és ezúttal az ECM is csak kicsit mutat kedvezőbb képet (főleg területi eloszlás terén). Utóbbi modell a 0-6 km-es szélnyírást is inkább a Dunántúli területek felett tartja, míg GFS-ben ez hektikusabban jelenik meg. Mindent egybevetve a zivatarok típusa elsősorban multicellás lehet, de néhol  rövidebb életű szupercellák, vagy hibrid cellák előfordulhatnak, elsősorban a kora délutántól a késő esti órákig. Az egyre nedvesebb légkör az estére visszacsökkenő labilitással egyre inkább ellehetetleníti komolyabb izolált cellák megjelenését. Sőt késő délutántól esély van egy kiterjedtebb csapadékot okozó MKR kialakulására is, melynek elsődleges veszélyforrás az összefoglalóban említett villámárvíz lehetősége. Kisebb szünet után a reggeli óráktól újabb rendszer(ek)re is van esély, mely már a leszakadó hidegcsepp közelében kialakuló markáns pozitív örvényességi mező(k)nek lesz  köszönhető. Ezekben ugyan továbbra is előfordulhat zivatartevékenység, de zömmel csak beágyazott formában, és várhatóan heves események nélkül. Az említésre méltó jelenség ezidőtájt a további jelentős mennyiségű csapadék lehetősége a keleti országrészre korlátozódva. 

Összességében heves eseményekre kicsi az esély a jelzett időtartamban, és az is inkább egy-két izoláltabb multicellás, esetleg szupercellás zivatarban fordulhat elő.

  
Veszélyforrások

·         Villámárvíz, felhőszakadás: Ez most az elsődleges veszélyforrás, mely főleg az Északi-középhegység térségében okozhat majd problémákat (illetve nagyvárosainkban).
 
·            Szélvihar: Az időjárási helyzet ezúttal nem támogatja komolyabb szélviharok létrejöttét, így heves kategóriát (90 km/h) megközelítő szélsebességek inkább csak szupercellák közelében alakulhatnak ki, amennyiben létre tudnak jönni.
 
·            Jégeső: Szintén csekély esély mutatkozik 2 cm-t elérő, vagy azt meghaladó jégszemek kialakulására. A nem túl vérmes labilitás, a nedves légprofil szintén inkább csak szupercellák közelében okozhat heves kategórát megközelítő jégszemeket -várhatóan nem elérve a heves kategóriát.
 
·            Tornádó/tuba: Ezúttal igen kicsi az esélye akár mezociklonális, akár nem-mezociklonális légörvényeknek. Az időjárási helyzet és a konvektív paraméterek ezeket elenyésző eséllyel támogatják.
 

Level 1 has been issued because we expect thunderstorms that can produce extensive rainfall in some places (mainly during the night) along a waving cold front. Chances of other severe events (large hail, gusts over 90 km/h, or tornadoes) are marginal.

Érvényesség vége: 
2016, augusztus 23 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu