Hidegfront, esetleg néhány besodródó szupercellával

Neofita képe
Fokozat: 

Ma késő délutántól, estétől, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően megnő az esélye, hogy zivatarok pattanjanak ki, melyek közül néhány hevesebb is lehet. A hidegfront a magasban jócskán lemarad, előterében sekély ciklonális mező alakul ki hazánk felett, ezek a tényezők kellőképpen bizonytalanná teszik a konvekciót hevesség szempontjából, amit nem segít az sem, hogy hazánk nagy része felett a nedvességi viszonyok sem mutatnak kielégítő értéket a késő délutáni órákig zivatarok kialakulásához. Kicsi eséllyel, elszigelten, egy-egy zivatar azért napközben is kialakulhat, amely ha bekövetkezik, a legnagyobb veszélyforrásként heves szélvihart okozhat akár 90 km/h körüli szélerősséggel, még kisebb valószínűséggel esetleg nagyobb szemekből (max. ~2cm) álló jégesővel. Ekkortájt ez, a gyér szélnyírás miatt, inkább multicellás konvekcióval jelentkezhet. Később azután, a fronttal együtt nagyobb nedvességtartalom is érkezik, és hazánkra északról ránk húzódó gyenge Jet-nek köszönhetően a szélnyírás is megnő olyan mértékben, ami már előrevetíti akár szupercellás zivatarok kialakulását is. Ez ügyben viszont valószínűbbnek látszik, hogy hazánk felett nem, vagy csak marginális jelleggel alakul majd ki szupercella, viszont északról a Kárpátok térségéből besodródhat néhány markánsabb példány is, melyek szintén okozhatják a fent említett kísérőjelenségeket. Így az északi országrészben van ma a legnagyobb esélye néhány hevesebb zivatar kialakulásának. A fronthoz kisebb zivatarrrendszer is társulhat, de várhatóan nem a legéletképesebb formában. Könnyen lehet, hogy hevesebb szélerősödésen kívül más problémát nem okoz a mai nap folyamán. Villámárvízeknek, nem-mezociklonális, vagy szupercellákhoz köthető légörvényeknek ma elhanyagolható az esélye.

Habár előfordulhat, hogy az események a 1-es fokozat felé mozdulnak el, a mai helyzetet -minden összevetve inkább- egy !-el értékelném.

Érvényesség vége: 
2017, augusztus 28 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu