Esti hidegfronthoz kapcsolódó események

Neofita képe
Fokozat: 

Összefoglalva:
 
A mai nap konvekciós eseményeit egy este érkező hidegfronthoz lehet társítani, előtte a nappali órák nagy részében várhatóan nem fognak tudni kialakulni (heves) zivatarok. A front előtt közvetlenül ugyanakkor késő délután már kipattanhatnak olyan cellák,  melyek között szupercellák is lehetnek (Alpokból való besodródással is), az egyre növekvő szélnyírásnak köszönhetően. Az átvonuló hidegfront - a legvalószínűbb forgatókönyv szerint  - elsősorban Dny-on, másodsorban az ország É-ÉK-i részén, produkálhat heves eseményeket, vagy azt megközelítő kísérőjelenségeket (legerősebb széllökés ~90 km/h, jégszemek átmérője ~2 cm). 

Mindent összevetve így egy 1-es fokozatú előrejelzés kiadása tűnik indokoltnak.
 
 
Részletezve:

Hazánk egy tőlünk északra található hosszúhullámú teknő déli részén, egy átmeneti zónában helyezkedik el, melyet egyre nagyobb magasszintű futóáramlás (Jet) jellemez. Így a heves zivatarok egyik hozzávalójával nem lesz gond az esti órákban, hiszen ez bőven elegendő (~15-20 m/s) 0-6 km-es szélnyírást biztosít majd a légkörben. Előtte a nappali órák túl száraznak és triggerhatások terén is vérszegénynek tűnnek, így várhatóan érdemi konvekció csak késő délutántól, estétől indul be először. Kissebb eséllyel akár prefrontálisan is egy front előtti konvergencián (valamint orografikus rásegítéssel a megfelelő domborzati viszonyokkal rendelkező helyeken). Utóbbi esetben a szupercellák inkább LP karakterisztikával rendelkezhetnek (kevesebb nedvesség, erős üllőszinti szelek okán).

Másik fő összetevővel, a labilitás mértékével kapcsolatosan már sokkal árnyaltabb a kép. A GFS várhatóan (előző napok eseményeit is figyelembe véve) alulbecsüli a konv. paramétereket, míg ECM estefelé jelentős CAPE-növekedéssel számol (~1800 J/kg-os maximummal), ami megalapozottnak is tűnik egy este érkező (és teknőhöz társítható) gyenge hidegadvekció, valamint a nedvességi viszonyok javulása miatt. HA nem is realizálódnak eme utóbbi modell felhalmozódó potenciális energiára vonatkozó mutatószámai, várhatóan akkora mértékű labilitás mindenképp összejön, ami már felveti a heves zivatarok esélyét. Dny-ra a modellek egy nagyobb MKR kialakulását is előrevetítik a esti órákban.

A heves zivatarok az előző napokénál mindenesetre szolidabbak lehetnek, várhatóan szignifikáns heves esemény (jég > 5 cm, szélerősség > 120 km/h) ezúttal nem fog előfordulni, de azért annyi megjegyzés ezügyben mindenképpen ide kívánkozik, hogy mostanában a modellek (illetve azok közötti összhang is), nem járnak élen a helyzet minél pontosabb felvázolásában (legjobban talán az ECM teljesít), így az előrejelzés némiképp alá vagy akár fölé is "skálázódhat" a várható heves események tekintetében, de még ezt figyelembe véve is kevés az esélye, hogy a zivatatokat kísérő jelenségek elérjék a 2-es fokozat kritériumait.

 

Veszélyforrások:

·         Villámárvíz, felhőszakadás: elsősorban MKR esetében, és főleg a Mecsek (kisebb eséllyel Bakony) környékén nem lehet kizárni villámárvizet, amit az estére megemelkedő kihullható vízmennyiség támogat, de összességében nem jelentős veszélyforrás (a front viszonylag gyors mozgása miatt sem)
 
·         Szélvihar: a legerősebb széllökések a felettünk lévő jet, illetve az ezzel kapcsolatosan felmerülő lekeverés lehetősége miatt elérheti a 90 km/h környékét erősebb zivatarokban és szupercellákban. Légzuhatagokat sem lehet kizárni, de előző napokhoz képes kisebb eséllyel fordulhatnak elő.
 
·          Jégeső: hasonlóan a szélviharhoz, itt is megközelítheti, esetleg elérheti a jégszemek átmérője a heves kategórát (2cm), de várhatóan ezúttal ez is szolidabb formában fog jelentkezni. Igazán nagyra hízott jégszemeknek kisebb az esélye ezúttal.
 
·        Tornádó/tuba: várhatóan sem szupercellához köthetően, sem nem-mezociklonális formában nem fognak előfordulni ma ezek a jelenségek, de legalább is, igen pici a valószínűsége.
 
Írta: Neofita

Érvényesség vége: 
2017, július 13 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu