Esély marginális szupercellára és nem-mezociklonális légörvényekre

Neofita képe
Fokozat: 

Hazánk időjárását a nap nagy részében sekély ciklonális mező alakítja, majd  az éjszaka folyamán hidegfront érkezik. Habár a szélnyírás nagyon határon mozog felettünk, és átfedése a labilis területekkel több ízben sem tűnik optimálisnak, ma van némi esély (zömmel marginális) szupercella megjelenésére. Kiemeltebb terület erre a Dunántúl középső és keleti régiója, valamint az Északi-Középhegység területe. Szintén ezeken a területeken előfordulhat nem-mezociklonális tuba, esetleg kisebb tornádó is. A viszonylag magas nedvességi mutatók, a többféle (bár nem túl markáns) emelési tényezőkkel kevésbé kedveznek az izolált megjelenésnek, várhatóan lesz azért néhány elszigeteltebb és erősebb zivatar, melyek átmenetileg hordozhatnak szupercellás jegyeket - viszont vélhetően nem okoznak heves eseményeket. “Morcosabb” cellák kiadósabb (de inkább apróbb szemű) jégesőt okozhatnak, valamint lokálisan előfordulhat rövid idő alatt 10-20 mm közötti csapadék, ami az erre alkalmas terepviszonyok mellett akár kisebb villámárvizet okozhat (ugyanazon terület felett több cella  is áthaladhat rövid időn belül, ami felveti ennek lehetőségét).   
 
Az ECM kicsit fokozottabb, a GFS inkább visszafogottabb lehetőségeket vetít előre a fentiek megvalósulására, az alaphelyzetet viszont alapvetően hasonlóképpen festik le, így a mai napot már nem hagyhatjuk szó nélkül, és egy ! –el értékeljük a helyzetet.

Érvényesség vége: 
2017, április 6 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu