Csökkenő szélnyírás, némi esély K-ÉK-en

Neofita képe
Fokozat: 

Mai nap folyamán, a tegnap érkező peremciklon hideg, később pedig  okklúziós frontja alakítja hazánk időjárását. Konvektív események elsősorban K-ÉK fordulhatnak elő (minimális eséllyel a nap második felében DNY-on), ahol a ciklon visszahajló meleg szektora  is besegít a labilitás felhalmozódásába.  A szerdai napra jellemző, kifejezett szélnyírás ma jelentősen csökkenni fog, ahogy a magasban fölénk húzódó teknő „derékba töri” azt a magassági futóáramlást, ami közvetve biztosítaná az elégséges szélnyírást szupercellák kialakulásához. Az alacsonyabb szélnyírás pozitív hozadéka lehet, hogy ma könnyebben létrejöhetnek zivatarok, hiszen a közepesnek mondható CAPE értékek könnyebben tudnak a zivatarképződésnél érvényesülni. Ezt a markáns hidegadvekció is segíti a magasban, valamint a frontokhoz kapcsolódó emelési tényezők is kifejezettnek mondhatóak. Ugyanakkor megemlítendő, hogy a fokozott nedvességi mutatók miatt a zivatarok várható előfordulása csak időszakosan tűnik lokálisnak,  a makroszinoptikus szervező erők, viszonylag hamar kisebb-nagyobb rendszerekbe foghatják a cellákat.

Mivel minden tényezőt számításba véve, heves kísérőjelenségeknek egészen minimális az esélye a mai napon, ezért tipikus „riasztási” fokozat nem kerül kiadásra. A „!”-nek, mint figyelemfelkeltésnek elsődleges oka, hogy K-ÉK -en némi esély mutatkozik nem-mezociklonális tubára/tornádóra is, valamint az alacsony fagyhatár miatt az erősebb cellákból a szokásosnál nagyobb mennyiségben hullhat jégeső, ahol viszont a jégszemek mérete nem haladja meg várhatóan a 0,5-1 cm-t. Megemlítendő még, hogy szupercellára hajazó hibrid celláknak van azért némi esélye a hodográfok és szélnyírási viszonyok alaposabb vizsgálatának fényében. 

Érvényesség vége: 
2016, április 15 (Egész nap)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu