Északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon szupercellás konvekció esélye

szupercella.hu képe
Fokozat: 
Összefoglalás:

Egy súroló hidegfront előterében és mentén ma néhány helyen heves konvekcióra lehet számítani. A multicellás zivatarok mellett néhány helyen szupercella is várható heves (90 km/h-t meghaladó) szélvihar, 2-3 cm-es jéggel, marginálisan felhőszakadással és tornádóval. A konvektív események súlypontja várhatóan az ország északkeleti harmadára, valamint a Dunántúl nyugati felére fog esni, de máshol sem lehet kizárni. 

 
Részletezés:

Hazánkat egy hidegfront fogja északkeletről súrolni, a hozzá tartozó magassági teknő szintén tőlünk északkeletre fog elhaladni. A front előterét labilis levegő (ECMWF-ben SBCAPE 1000-1500 J/kg) tölti ki nyugatról kelet felé haladva növekvő nedvességtartalommal. A konvekció fő akadályozó tényezője egyébként (a nem elhanyagolható CIN mellett) éppen a nedvesség hiánya lesz. A triggert az orografikus hatás, és az északnyugati irányultságú áramlásban a hegyek (Északi-Középhegység, Alpok) árnyékoló hatása miatt kialakuló torlódások (konvergenciák) jelenthetik. Így érdemi konvekcióra is a hegyvidékek környékén, azok előterében, az ország északkeleti harmadában, valamint a Dunántúl nyugati felében lehet számítani. A 0-6 km-es szélnyírás 15-20 m/s értékei szupercellák kialakulását valószínűsítik a multicellás mód mellett. Kisebb méretű zivatarrendszer (mezoléptékű konvektív rendszer - MKR) megjelenése is benne van a pakliban a viszonylag magas (10-15 m/s-os) 0-2,5 km-es szélnyírási értékek miatt, főleg északkeleten, ahol a nagyobb nedvesség szintén jobban támogatja a cellák összeszerveződését. Az ország nyugati részén inkább izolált (hamar kiáramlás-dominánssá váló) konvekció valószínű az erőteljesebb kiszáradás miatt. 

 
Veszélyforrások:
 
- Szélvihar: A nap legfőbb veszélyforrása az erőteljes kiszáradás, a magas Delta thetaE (14-20 °C fok körül) és harmatpont deficit értékek következtében. A kiszáradás különösen az ország nyugati részén segíthet rá a heves kifutószelek kialakulására. 90 km/h-t meghaladó széllökések mindenképpen benne vannak a helyzetben, 120 km/h-t meghaladó szélvihar csak marginálisan jöhet össze. 
 
- Jégeső: A kiszáradás, illetve a szupercellás konvekció miatt nagyméretű jég is várható, 2-3 cm-es jégszemekkel. A jégnövekedési zónában nem látszik jelentősebb energia felhalmozódás (illetve maga a teljes CAPE sem várható nagyon magasnak), így szingnifikáns jég esélye kicsi. 
 
- Villámárvíz, felhőszakadás: Nem túl magas (28-32 mm-es) kihullható vízmennyiségek miatt lefeljebb marginálisan fordulhat elő. 
 
- Tornádó/tuba: Főként a kiszáradás miatt most kevéssé valószínű mezociklonális tornádó, a legtöbb esély északkeleten mutatkozik, ahol a nagyobb nedvesség miatt 1000 m alá is lecsökkenhet a felhőalap, illetve ott a hodográf is jelentősen görbületet mutat az alsó pár száz m-en. Nem-mezociklonális tuba megjelenését sem lehet kizárni szintén az északkeleti országrészben, de azt is le kell szögezni, hogy a mostani helyzet nem egy tipikus nem-mezociklonális helyzet. 

Category 1 has been issued due to expected supercell convection accompanied by the following threats: wind gusts above 90 km/h, large hail (around 2-3 cm), marginally excessive rainfall and tornado. The exposed area is the northeastern and the western part of Hungary. 

Érvényesség vége: 
2017, július 7 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu