Néhány helyen szupercella heves események lehetőségével

kkorneel7 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2016. 08. 16. 08:00

Összefoglalás:

Az előttünk álló 24 órában komolyabb konvektív folyamatokra elsősorban az északkeleti területeken illetve a Dunántúlon kell számítani főként multicellás és néhány helyen szupercellás formában. Ezek környezetében a szélviharok és légzuhatagok jelenthetik az elsődleges veszélyforrást (90 km/h feletti lökésekkel). Kisebb méretű konvektív rendszer is benne van a pakliban, erre leginkább éjjel az ország déli részén mutatkozik esély, az ehhez kapcsolódó elsődleges heves esemény a felhőszakadás lehet (marginális jelleggel). Mindezek miatt a mai helyzet 1-es figyelmeztető fokozatot érdemel.
 

Részletezés:

A skandináv területeken középtroposzférikus szinten (pl. 500 hPa) jól analizálható teknő hidegfrontja és a hozzá társuló magassági hideg közelíti meg hazánk területét a hétfői napon. A front várhatóan napokig rajtunk, illetve tőlünk északra hullámzik majd. A fronthoz a tropopauza szintjében jól analizálható (bár legfeljebb közepesen markáns) jet is kapcsolódik, amely a 0-6 km-es szélnyírás növekedésében is megmutatkozik (15-20 m/s 0-6 km-en). A talaj közelében kialakuló konvergenciavonal, a több szinten is aktív örvényességi mező, valamint a délutántól fölénk kerülő jet jobb belépő zónája vélhetően elegendő triggerhatást biztosít a konvekció beindításához.  A labilitás tekintetében - szokás szerint - eltérnek a globálmodellek, ezúttal azonban a GFS vár alacsonyabb konvektív hasznosítható potenciális energiát (~ 800 J/kg) az ECMWF-fel szemben (1000-1500 J/kg-os maximális értékekkel). Abban viszont megegyeznek, hogy a legnagyobb labilitásra a Dunántúl középső, nyugati részén és északkeleten van esély. Így intenzívebb zivatarok kialakulása is ezeken a területeken várható. A már emített magas (0-6 km-en 15 m/s-ot is meghaladó) szélnyírás mellett a magas 0-3 km-es helikalitási (200-225 m2/s2 a GFS-ben) értékek támogatják néhány helyen szupercellás zivatarok létrejöttét, a multicellás jellegűek mellett, bár az utóbbi paraméter az ECMWF előrejelzése szerint jóval szerényebben alakulhat (80-90 m2/s2-os maximális értékekkel). Az ECMWF által prognosztizált alacsony üllőszinti zivatarhoz képesti szélsebességek főként HP szupercella kialakulásának lehetőségét vetítik előre, de különösen nyugaton a 20 m/s-ot alulról közelítő értékek akár klasszikus szupercella kialakulását is megengedik. Meg kell említeni, hogy a 16-18 m/s körüli 0-3 km-es szélnyírás és a kiszáradás akár a szupercellák bow echosodását is magában hordozza az észak-alföldi területeken. A labilis zóna este, éjjel fokozatosan dél felé helyeződik át, a triggerhatásokkal (differenciális örvényesség advekció) egyetemben, így a konvekció súlypontja is ide tolódik el. Ekkor kisebb méretű mezoléptékű konvektív rendszer kialakulása is benne lehet a pakliban.

Veszélyforrások:

- Felhőszakadás, villámárvíz: Napközben a Dunántúlon van rá némi esély, bár eléggé marginálisan a viszonylag gyors cellamozgás következtében, rendszerbe szerveződés esetén már megnövekedett eséllyel várható rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék.
- Szélvihar: Főként északkeleten, erősebb zivatarok környezetében, a 20 fok körüli deltha Theta e értékek, illetve az esetleges bow echósodás akár a 90 km/h-át meghaladó széllökéseket is lehetővé teszik.
- Jégeső: A közepesen magas labilitási értékek miatt kevéssé lesz jellemző, de az esetleges szupercellák környezetében megjelenhet kisebb méretű jégeső, várhatóan 2 cm alatti átmérővel
- Tuba, tornádó: Mezociklonális tornádók kialakulására minimális esély mutatkozhat (szupercellás konvekció lévén, főként a nedvesebb nyugati területeken), míg nem-mezociklonális társaik kialakulását ezúttal az időjárási paraméterek nem támogatják.

Category 1 has been issued for the next 24 hour due to the chance of supercell development in the northeastern part of Hungary accompanied by the threat of convective wind gusts up to or slightly above 90 km/h. Supercell in the western part of the country is also probable, but there is a slight chance of any severe weather events. If a convective system forms (mainly during the night), then there is an increasing chance of flash flood events over the southern parts.

Érvényesség vége: 
2016, augusztus 16 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu