Holnap északkeleten esetleges miniszupercellák, valamint nem-mezós tornádó - szokatlan körülmények között

kaLman képe
Fokozat: 

Összefoglalás:


A keleti, északkeleti országrészben a holnap délutáni órákban esetlegesen kialakulhatnak miniszupercellák, amelyek várhatóan heves eseményt nem okoznak majd. Kis esélye van továbbá gyengébb nem-mezociklonális tornádónak (valamint tubák) a Tiszántúlon. A helyzetet igen bizonytalanná teszi néhány szokatlan körülmény.  

Részletezve:

Egy ciklon kimélyülése kezdõdik tõlünk délre az elõttünk álló idõszakban. A genezist a magasban egy instabil baroklin hullám támogatja, amely fokozatosan hazánk fölé helyezõdik. A fejlõdõ hullám elõoldalán intenzív meleg nedves szállítószalag épül ki a nap folyamán, amely keleties irányból húzódik rá az országra. A modellek várakozásai szerint a markáns alsószintû nedvesség és hõtranszport az ország északkeleti részén generálhat néminemû labilitást (GFS 6-800 J/kg, ECMWF szerényebb 2-300 J/kg), ami ugyanakkor a légkör alsóbb rétegein oszlik el (a magassági melegeadvekció lezárást idéz elõ 5-600 hPa környékén), mindez kövérkésebb CAPE-t és erõteljesebb feláramlásokat eredményez. A ciklon fejlõdésével összefüggésben kialakuló torlódó áramlás egy északkelet-délies irányú alacsonyszintû konvergenciát alakít ki a keleti, északkeleti régióban, ami hatásos emelõmechanizmusként szolgálhat a zivatarok kialakulásához. Az alsó pár kilométeren viszont a hodográf nagyon erõsen fog fordulni a magassággal, így nem lehet kizárni, hogy a kialakuló zivatarok miniszupercellává fejlõdnek. Ami nem mindennapi furcsaságot jelent a körülményekben, az az, hogy a ciklon mélyülése miatt a szél alacsonyszinteken markánsabbnak várható, mint a magasabb rétegekben. Kérdés, hogy ennek ellenére a markáns fordulást hogyan lesznek képesek hasznosítani a zivatarok. A helyzet komplexitását fokozza, hogy a konvergencia mentén igen erõsnek mutatkozik a nem-mezociklonális tornádó paraméter, ráadásul a CAPE 0-3 km-es szekciója valamint a nagy alacsonyszintû hõmérsékleti gradiens is megágyaznak a nem-mezociklonális tubák, kis valószínûséggel gyengébb tornádók kialakulásának. Nagy kérdés azonban, hogy az eléggé erõs felszíni szél mennyire gátolja meg ezek kialakulását, bár a modellek a torlódó áramlás keleti régiójára szélárnyékot várnak, ami viszont segítheti az örvényképzõdést.

Veszélyforrások:
A heves események között mindösszesen a tornádót említhetjük meg, bár kialakulásának valószínûsége kicsi (de nem elhanyagolható). A szerényebb labilitás, az alacsony felhõtetõk valamint a kiszáradás hiánya miatt az esetlegesen kialakuló miniszupercellák heves eseményeket várhatóan nem produkálnak majd, ellenben az alacsony 0 fokos nedves hõmérséklet miatt sûrû, aprószemû jég elõfordulhat.  

Írta: kaLman

Summary:
We have issued Category 0 for tomorrow because there is a chance that minisupercells form tomorrow afternoon in the northeastern part of Hungary. These cells, however, will not likely produce severe events. Moreover, along a convergence we cannot exclude the development of small non-mesocyclonic tornados or funnel clouds. However, the outcome of the situation is very doubtful due to several unusual conditions.

Érvényesség vége: 
2014, május 15 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu