Kis eséllyel szupercellás konvekció főként a délnyugati határaink közelében (esetleg északkeleten)

devilstorm21 képe

Hazánk időjárását egy a Német-Lengyel-alföld fölött kimélyülő ciklon alakítja. A ciklonhoz tartozó front a ezekben az órákban már bent jár az országban, majd a délelőtt folyamán vonul keleti, délkeleti irányba. Átvonulását várhatóan heves esemény nem követi. A modellek között némi eltérés mutatkozik: az ECM szerint a front várhatóan jobban előresiet a GFS által előrejelzetthez képest. Ugyanakkor a délutáni órákban a front délnyugati határainknál hullámot vet. Ezzel összefüggésben a labilitási viszonyokat tekintve a GFS a délnyugati határszélen 500-700 J/kg-os SBCAPE-el számol, míg az ECMWF e területekre jóval szerényebb, szinte elhanyagolható labilitást jelez a déli óráktól. A szélnyírási viszonyokat tekintve a két modell nagyjából egyetért, magasabb értékek délnyugaton és észak-keleten jelentkeznek (17,5-20 m/s 0-6 km). Szupercellák kialakulása szempontjából kedvezőbb átfedés a labilitás és a szélnyírás között nagyobb valószínűséggel csak az országhatárainkon kívül várható. Ugyanakkor ha a front a vártnál jobban visszahullámozna, akkor a szupercellák képződéséhez feltételek is beljebb csúszhatnának délnyugaton, így ott létrejöhetnének mezociklonnal rendelkező zivatarok, amik viszont az erőteljes északias Bunkers vektor miatt várhatóan hamar kisodródnának az országból. 
Északkeleten a közelben elvonuló magassági hideg teknő növeli meg a labilitást (GFS SBCAPE 800 J/kg felett, MLCAPE jóval szerényebb), ami szintén átfedésbe kerülthet a 15 m/s feletti szélnyírással időlegesen, ennek következtében szupercella kialakulását itt sem lehet kizárni a délutáni órákban.
Mindkét térségben a főbb veszélyforrást a felhőszakadás jelenthetné (30 mm körüli kihullható víz délnyugaton), illetve a délnyugati zónában, egy esetleges erősebb frontvisszanyomulás esetén az alacsonyszintű szélprofil módosulása következtében a tornádópotenciál is jelentősen megnövekedne (LCL 800 m alatt).
Mivel a helyzetben nagyobb a bizonytalanság (különösen a labilitás szempontjából), és a modellek inkább a front gyors távozását preferálják (különösen az ECMWF), valamint a heves események is roppantul korlátozottak, ezért most nem adunk ki fokozatot. 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu